ΕΚΛΟΓΕΣ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Εχασε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη o Ερντογάν

08:25 1/4/2019 - Πηγή: BankWars

Το κόμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, AKP, υπέστη μεγάλη εκλογική ήττα στις δημοτικές εκλογές, χάνοντας τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας μετά από μία από μία πολύ στενή αναμέτρηση.

Η ήττα αυτή περιπλέκει τα σχέδια του Τούρκου προέδρου για να αντιμετωπίσει την ύφεση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Στην Κωνσταντινούπολη,

όπου ο Ερντογάν είχε τελέσει δήμαρχος την δεκαετία του 1990, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) βρίσκεται 0,28 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον αντίπαλο του Μπιναλί Γιλντιρίμ, με το 100% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. O Γιλντιρίμ αρνήθηκε την εγκυρότητα του αποτελέσματος, καταγγέλλοντας «παρατυπίες» σε πολλά εκλογικά κέντρα.

Στην Αγκυρα, τα τουρκικά μέσα μετέδωσαν «καθαρή νίκη» του υποψηφίου του CHP, αλλά το AKP δήλωσε ότι πρόκειται να καταθέσει ένσταση.

H αντιπολίτευση κατάφερε να επικρατήσει και στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και στις περισσότερες παραλιακές περιοχές.

Η ήττα του Ερντογάν αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του AKP. «Θα υπάρξουν αλλαγές στον στενό κύκλο του Ερντογάν και στο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε αξιωματούχος που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος. «Οι αγορές αναμένουν να υπάρξουν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Η εξέλιξη αυτή κάνει αναγκαία μία αλλαγή», πρόσθεσε.

Οι εκλογές αποτελούσαν σημαντικό τεστ για τον Ερντογάν, ο οποίος είχε γίνει το «πρόσωπο» της προεκλογικής καμπιάνας, πραγματοποιώντας προεκλογικές ομιλίες σε ολόκληρη την Τουρκία αδιάκοπα για δύο μήνες.

«Αν χάσαμε κάποιες πόλεις», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε σωστά τις θέσεις μας σε κάποιους ψηφοφόρους».

Οι εκλογές «στιγματίστηκαν» επίσης από τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στη διάρκεια επεισοδίων σε εκλογικά κέντρα της χώρας.

Τα τουρκικά κόμματα έχουν τρεις ημέρες να υποβάλλουν ενστάσεις για τα αποτελέσματα, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα

Στην πρώτη δημόσια παραδοχή της ήττας του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται ότι προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του, τις οποίες αναμετέδωσε λίγο πριν από τις 2.00 το μεσημέρι το πρακτορείο Reuters, ο Ερντογάν ανέφερε: «Μπορεί η Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης να έχει χαθεί, αλλά κερδίσαμε πολλούς άλλους δήμους σε αυτή».(σσ: Η Κωνσταντινούπολη είναι Μητροπολιτικής Δήμος).

«Αν χάσαμε κάποιες πόλεις», προσέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε σωστά τις θέσεις μας σε κάποιους ψηφοφόρους».

Πάντως, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έσπευδε να διευκρινίσει ότι τα σχόλια Ερντογάν για το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολης δεν έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ (υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός) ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο νικητής της αναμέτρησης.

Λίγο νωρίτερα, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου άλλαξε το προφίλ του στο Twitter, όπου παρουσιάζεται πλέον ως ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση.

Νωρίτερα

Μετά από μία ολονύχτια καταμέτρηση των ψήφων – θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, τόσο το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη – ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP – συγκεντρώνει 4,16 εκατομμύρια ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος AKP – ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ – εξασφαλίζει 4,13 εκατομμύρια ψήφους.

Ωστόσο σύμφωνα με όσα μετέδωσε λίγο μετά τις 12:30 το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 51,8% επί του 24,4% των καταμετρημένων ψήφων.

Την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων ζήτησε, με νέες δηλώσεις του, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σημειώνοντας ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση, ενώ το πρακτορείο Anadolu, φέρνει στην πρώτη θέση τον Γιλντιρίμ.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίουμ Σαντί Γκιουβέν, απαντώντας, τόνισε ότι δεν ξέρει από πού παίρνει και μεταδίδει τα στοιχεία το Anadolu. «Εμείς ακόμη δεν τα έχουμε περάσει όλα στο σύστημα. Προς το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με εξαίρεση 84 κάλπες, όπου υπάρχουν ενστάσεις» σημείωσε.

Για το θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, αλλά έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 4.159.650 ψήφους έναντι 4.131.761 ψήφων του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Νωρίτερα

Το «Anadolu» να έχει «παγώσει» τα αποτελέσματα εδώ και αρκετές ώρες με το ποσοστό ενσωμάτωσης να έχει κολλήσει στο 98,8% και η διαφορά των ψήφων ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Μπιναλί Γιλντιρίμ και του υποψηφίου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου φθάνει στις 4.000 ψήφους.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του.

Ανεξάρτητα πάντως μετά την τελική έκβαση στην Κωνσταντινούπολη, τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές δείχνουν ότι η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρ. Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των γκρίζων λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 51,81% έναντι 37,61% της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP) και του Καλού Κόμματος (ΙΡ) της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.

Το ΑΚΡ δείχνει να αυξάνει τα ποσοστά του στο 45,13% έναντι 42,87% το 2014, ενώ αύξηση παρουσίασε και το CHP το οποίο έφτασε στο 30,24% έναντι 26,34% το 2014.

Κατά τα λοιπά, στην Άγκυρα ο Ερντογάν χάνει την πρωτεύουσα της χώρας με τον Μανσούρ Γιαβάς της αντιπολίτευσης να κερδίζει «καθαρά» την κούρσα με ποσοστό 50,54% έναντι 47,27% του υποψηφίου του ΑΚΡ και πρώην υπουργού, με καταμετρημένο το 91% των ψήφων.

Το CHP ωστόσο, κυριαρχεί στα παράλια και πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στη Σμύρνη, στο Τεκίρνταγ, το Τσανάκαλε, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνι, τη Μούγλα, την Αντάλυα, το Χάταϊ, τη Σινόπη, το Εσκίσεχίρ, τα Άδανα, τη Μερσίνα.

Σημαντικές νίκες σε δήμους από το HDP

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερης σημασίας αναδεικνύεται η νίκη που κατέγραψε το φιλοκουρδικό HDP το οποίο διεξήγαγε τον προεκλογικό του αγώνα υπό το καθεστώς διωγμών και απαγορεύσεων, ενώ αρκετά στελέχη του, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκονται στη φυλακή.

Το HDP κατάφερε να κερδίσει σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και διώξεων τους δήμους Καρς, Βαν, Ντιγιάρμπακιρ, Μπάτμαν, Μάρντιν, Σιίρτ και Χάκκαρι, στη νοτιανατολική Τουρκία, με τις συγκεκριμένες επαρχίες να στέλνουν το δικό τους μήνυμα.

Σημειώνεται ότι το HDP δεν κατέβασε υποψηφίους σε όλη τη χώρα παρά μόνο στη νοτιανατολική Τουρκία και στις υπόλοιπες περιοχές στήριξε τους αντιπάλους του Ερντογάν.

Επεισόδια με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Οι δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα πάντως, ήταν επεισοδιακές καθώς από τις συμπλοκές υπήρξαν τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος έχει καταγράψει περισσότερα από 300 επεισόδια σε ολόκληρη την επικράτεια, με τις Αρχές να είναι ανήμπορες να επέμβουν έγκαιρα σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο και να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA, δύο άνδρες έπεσαν νεκροί στην επαρχία Μαλάτεια της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετά από συμπλοκή μέσα στο εκλογικό κέντρο, στις 10:30 το πρωί. Το επεισόδιο ξεκίνησε με λεκτική διαμάχη αντίπαλων ομάδων η οποία εξελίχθηκε σε καβγά, με κάποιους να βγάζουν τα όπλα και να καταλήγει στον θανάσιμο τραυματισμό των δύο ανδρών.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν ήταν το μόνο, αφού και σε άλλο περιστατικό, στο Ντιγιάρμπακιρ, ξέσπασε καβγάς σε εκλογικό κέντρο με τις αντίπαλες ομάδες να χρησιμοποιούν ρόπαλα και μαχαίρια και αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, ενώ σε βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή της έντασης.

Ο οίκος Moody’s ανησυχεί για την οικονομία της Τουρκίας

Εκλογές-Τουρκία: Χάνει την Άγκυρα ο Ερντογάν; Κερδίζει Κωνσταντινούπολη

Keywords
αγκυρα, εκλογες 2012, κωνσταντινουπολη, σμυρνη, αγκυρα, ερντογαν, τουρκια, akp, εκλογες, reuters, chp, τεστ, οφείλεται, twitter, ntv, βαν, dha, συγκεκριμένο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, εκλογικα αποτελεσματα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2014, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, αποτελεσματα, ntv, γιαλοβα, βιντεο, ηγετης, ηττα, θριλερ, οικονομια, τεστ, υφεση, reuters, αδανα, αυξηση, αλλαξε το, βρισκεται, γεγονος, γινει, δηλωσεις, δειχνει, δικτυο, ειπε, εκβαση, ενσταση, εξελιξη, ερχονται, εσωτερικων, κεμαλ, κομμα, κρατικο, μαχαιρια, μπατμαν, μηνες, νικη, οικος, οφείλεται, πρωι, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σχεδια, σχολια, τριτη, φυλακη, ωρες, αγορες, akp, βαν, chp, dha, επεισοδια, ερωτησεις, χωρα, υπουργειο, μπροστα, νεκροι, ομαδες, πηγες, ροπαλα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα