Ντράγκι: Ξεκάθαρη επιτυχία της Ελλάδας το αρνητικό επιτόκιο – Αμετάβλητα τα επιτόκια – Από 1η Νοεμβρίου το νέο QE

Ο δανεισμός της Ελλάδας με αρνητικό επιτόκιο σε δημοπρασία εντόκων στις αρχές Οκτωβρίου αποτελεί ξεκάθαρη επιτυχία της χώρας, “των μεταρρυθμίσεων που υλοποίησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις μαζί με την αλληλεγγύη που έδειξε η Ευρώπη με τον ESM, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ”, ανέφερε ο Μάρτιο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

“Αλλά οι βασικές προσπάθειες έγιναν από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους πολίτες που πλήρωσαν ένα τεράστιο τίμημα ιδίως στην αρχή του

προγράμματος”, τόνισε.

Ταυτόχρονα όμως, είναι και ένα ρίσκο αν αυτή η πορεία δεν συνεχιστεί.

Είναι μια καλή εποχή για την Ελλάδα και σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, είναι μια καλή εποχή για την ευρωζώνη.

Ο κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε ως μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωζώνη την ύφεση, ενώ αναφέρθηκε και στους γεωπολιτικούς κινδύνους, καλώντας για άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση.

Για τις επικρίσεις

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα, για την οποία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις, ακόμη και από μέλη του ΔΣ. «Δυστυχώς, όλα όσα συνέβησαν από τον Σεπτέμβριο έδειξαν άφθονα ότι η αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να δράσει ήταν δικαιολογημένη».

Ερωτηθείς για την αντίδρασή του όταν ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλασκ Κνοτ, αμφισβήτησε δημόσια την πολιτική του, ο κ. Ντάγκι απάντησε: «Δεν είχα καμία αντίδραση. Η σημερινή συνεδρίαση έγινε με πλήρη συναίνεση, περασμένα ξεχασμένα».

Ο ίδιος ωστόσο επιβεβαίωσε τις διαφωνίες στους κόλπους της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. «Είχαμε διαφωνίες στη νομισματική πολιτική. Άλλες ήταν δημόσιες, άλλες ιδιωτικές. Αυτό είναι στο πλαίσιο της συζήτησης για τη στήριξη της οικονομίας», σημείωσε.

Όσον αφορά την ανησυχία για τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι «οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων είναι μέχρι τώρα θετικές. Η ανάκαμψη της οικονομίας έχει εξουδετερώσει τις αρνητικές συνέπειες».

Ο ίδιος δήλωσε: «Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο είμαι περήφανος είναι που πάντα επιδιώκαμε την εντολή μας: Ποτέ μην τα παρατάς».

Ερωτηθείς για το δώρο – ένα πρωσικό κράνος – που έλαβε τον Μάρτιο του 2012, απάντησε: «Υπάρχει μια παλιά γερμανική φράση: Geschenkt ist geschenkt. Σκοπεύω να το κρατήσω».

Τη συνεδρίαση του Δ.Σ. παρακολούθησε και η διάδοχος του Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραλαμβάνει την ΕΚΤ πιο διχασμένη από ποτέ. «Δεν έδωσα καμία συμβουλή στη κ. Λαγκάρντ, είναι πολύ καλή γνώστης της νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο Ντράγκι.

Σταθερά αποφάσισε να κρατήσει – όπως αναμενόταν – τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην τελευταία συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Από 1η Νοεμβρίου το νέο QE

Όπως αποφασίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει εκ νέου η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος του Διοικητικού Συμβουλίου για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως από την 1η Νοεμβρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι εν λόγω αγορές θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα