ΕΚΤ: Απαντά στις γερμανικές επικρίσεις – Σωστό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) που υλοποιεί υπερασπίστηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι προβλέπεται από την εντολή της, σε απάντηση στην κριτική που της ασκεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, σε έγγραφο που κατέθεσε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης.

Στη δική της γνωμοδότηση προς το Δικαστήριο, την οποία επικαλείται σήμερα η οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», η ΕΚΤ

υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα κινείται στην ίδια γραμμή με τον στόχο σταθεροποίησης των τιμών, καθώς και με «δευτερεύουσες» εντολές, οι οποίες σχετίζονται με την οικονομία και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Η Τράπεζα αναφέρει ακόμη ότι το ΟΜΤ έχει σχεδιαστεί, ώστε να απομακρύνει τον «κίνδυνο μετατροπής» στις αγορές και όχι – όπως σημείωσε η Μούντεσμπανκ – προκειμένου να ενθαρρύνει ένα κοινό επιτόκιο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Στο έγγραφό της η ΕΚΤ διευκρινίζει ακόμη ότι στα σχέδιά της είναι η αγορά ομολόγων μόνο στην δευτερογενή αγορά, όπως ορίζεται και από την εντολή της.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης πρόκειται να συνεδριάσει, στις 11 και 12 Ιουνίου, με αντικείμενο τόσο το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ όσο και την συνταγματικότητα των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης και του προγράμματος Επείγουσας Ενίσχυσης Ρευστότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα