ΕΚΤ-Ιγκνάσιο Βίσκο: Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τώρα αν το τελικό επιτόκιο θα είναι 3,5%, 3,25% ή 3,75%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειάζεται για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ιγκνάσιο Βίσκο.

Είναι αδύνατο προς το παρόν να πούμε σε ποιο επίπεδο θα πρέπει να φτάσει το κόστος δανεισμού για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δήλωσε ο Βίσκο, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg.

Η

πολιτική θα εξαρτηθεί από τις μεταβολές στην οικονομία, με τη μελλοντική πορεία να καθορίζεται από συνάντηση σε συνάντηση, δήλωσε στο Μπενγκαλούρου της Ινδίας, όπου συμμετείχε σε συνάντηση των επικεφαλής των οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G20.

“Δεν νομίζω ότι μπορούμε να υποδείξουμε τώρα ποιο θα είναι το τελικό επιτόκιο, ούτε καν αν θα είναι 3,5%, 3,25% ή 3,75%, διότι πραγματικά εξαρτάται από τα δεδομένα”, δήλωσε ο Βίσκο. “Ο στόχος μας είναι να επιστρέψουμε σε ένα ποσοστό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Αν χρειαστεί να είμαστε πιο περιοριστικοί, θα είμαστε πιο περιοριστικοί”.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%. Σκοπεύουν να αυξήσουν κατά άλλη μισή μονάδα τον Μάρτιο και έχουν σηματοδοτήσει ότι η σύσφιξη δεν θα σταματήσει σε εκείνο το σημείο. Ο Γάλλος Φρανσουά Βιλαρουά Ντε Γκαλό πρότεινε πρόσφατα ότι το ανώτατο επιτόκιο μπορεί να μην επιτευχθεί πριν από τον Σεπτέμβριο.

Ορισμένοι από τους συναδέλφους του Βίσκο, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, έχουν υποστηρίξει ότι θα χρειαστούν πιο “σημαντικά” βήματα και το δεύτερο τρίμηνο – μια φράση που χρησιμοποιούν συνήθως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να αναφερθούν σε αυξήσεις 50 μονάδων βάσης. Μιλώντας σήμερα, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης προσέφερε μια ελαφρώς διαφορετική ερμηνεία, ένδειξη ότι η εξεύρεση συναίνεσης για την πορεία προς τα εμπρός μπορεί να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

“Το σημαντικά είναι ένας όρος που έχει πολλές σημασίες”, δήλωσε ο Βίσκο. “Η δική μου έννοια είναι καθορισμένη, όχι μεγάλη”.

Ωστόσο, η υπόθεση της ΕΚΤ για δυναμική δράση ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα, αφού μια έκθεση έδειξε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι πιστεύεται, αυξάνοντας τους κινδύνους ενός σπιράλ μισθών-τιμών στην ευρωζώνη των 20 χωρών.

“Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού δεν θα παραμείνει σε αυτό το υψηλό επίπεδο”, δήλωσε ο Βίσκο, υπογραμμίζοντας τη στενότητα των αγορών εργασίας σε ορισμένα μέρη της περιοχής ως κάτι που δικαιολογεί στενή παρακολούθηση.

“Αυτό μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις μισθών πέρα από αυτό που είναι συμβατό με ένα μεσοπρόθεσμο ποσοστό πληθωρισμού 2%, που είναι ο στόχος μας. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος για τον οποίο το παρατηρούμε με μεγάλη προσοχή – αλλά δεν ανησυχώ”, είπε.

Ο Βίσκο δήλωσε επίσης ότι η “σταδιακή μείωση” του ισολογισμού που θα ξεκινήσει όταν η ΕΚΤ αρχίσει να διαγράφει ομόλογα από το χαρτοφυλάκιό της ύψους 5 τρισ. ευρώ (5,3 τρισ. δολάρια) τον Μάρτιο είναι “αναγκαία”.

“Πρέπει να αποφασίσουμε πότε και πού θα σταματήσουμε”, είπε, “αλλά προς το παρόν, νομίζω ότι ξεκινήσαμε κατάλληλα”.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα