Έκθεση ιδεών ΤτΕ-Οι Ιταλοί της Πειραιώς-“Ξεκατίνιασμα” Lavipharm-Ακριβό Ελληνικό-“Νούμερα” στα τρόφιμα-Το βιβλίο του Ευκλείδη

Καλή σας ημέρα

Πάντα οι κεντρικοί τραπεζίτες στις εκθέσεις τους, τις προβλέψεις και τις παρατηρήσεις τους για την οικονομία μιας χώρας είναι συντηρητικοί και αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα κείμενά τους, έχουν πολλά…μακ-μουκ, ήξεις- αφίξεις, ναι μεν αλλά.

Η χθεσινή ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έχει όλα. Και είναι τόσο προσεκτικά διατυπωμένη, που αν αφορούσε σε ασθενή, θα ήταν κάτι σαν… “ευαγγέλιο της μικροχειρουργικής”.

Το “πράσινο φως” για την πώληση από το ΤΧΣ

των ποσοστών που κατέχει στις τράπεζες, δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τη στρατηγική απο-επένδυσης που εκπονήθηκε από την Rotshschild. Στην Eurobank το ποσοστό του ΤΧΣ είναι 1,4%, στην  Alpha Bank 9% στην Πειραιώς 27% και στην Εθνική 40,4%. 

Για το 1,4% δεν γίνεται λόγος ποιος θα το πάρει, μπορεί να πουληθεί οποιαδήποτε στιγμή και μέσω Χρηματιστηρίου. Το 9%, κάλλιστα μπορεί να το πάρει η Reggeborgh Invest του πολυπράγμονος και ολοένα πιο “παρεμβατικού” στα επιχειρηματικά δρώμενα Ολλανδού, που ελέγχει ήδη το 6,5% περίπου στην Alpha.

Στην Εθνική, το σενάριο με τις κελεμπίες και το 20%, πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα για να προχωρήσει, αν φυσικά οι Άραβες με το κρατικό fund Public Investment Fund – PIF υποβάλλον και προσφορά συγκεκριμένη.

Τι μένει αν η κυβέρνηση βιάζεται να παρουσιάσει αποτέλεσμα πριν τις εκλογές; Η Πειραιώς, για την οποία το ΤΧΣ έχει δεχθεί ενδιαφέρον από το ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group που προσφέρει 1,34 ευρώ τη μετοχή. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να προκάνουν τις ημερομηνίες μέχρι τις εκλογές, αλλά και “τσάμπα” το 1,34,  αν δώσουμε βάση σε “μετρημένους” αναλυτές που προσδιορίζουν το “δίκαιο” της τιμής αρκετά υψηλότερα.

Την πατήσαμε με την Εύα και τους Ιταλούς στο ευρωκοινοβούλιο, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

Πολύ απολαμβάνω τις “κόντρες” μεταξύ μικρομεσαίων παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς. Δε λέω, για το …μεροκάματο μάχονται, αλλά η κατάσταση σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι…του γιατρού. 

Διαβάζοντας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lavipharm που σημειωτέον καλύφθηκε σε ποσοστό γύρω στο 85%, έπεσα πάνω σε ένα “ξεκατίνιασμα”. Κάποιος επαγγελματίας της αγοράς που αρέσκεται να τον ονομάζουν “μεγαλοχρηματιστή” και που ανωνύμως γράφει σε επιτυχημένη στήλη επιτυχημένου site, επιτίθεται μετά μανίας σε έναν Αστυφίδη που ανέλαβε, λέει, την ΑΜΚ του Λαβίδα και δεν πέτυχε το 100% του στόχου. Δεν τον γνωρίζω τον κ.Αστυφίδη, αλλά από τα τόσα που του σούρνει κάθε μέρα ο …μεγαλοχρηματιστής, αρχίζω να τον συμπαθώ. 

Εκεί στο Ελληνικό, που τα κόστη με την άνοδο των επιτοκίων και φυσικά των οικοδομικών και λοιπών υλικών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, φαίνεται πως ορισμένοι “μεγάλοι” έχουν αρχίσει να το ξανασκέφτονται όσον αφορά στις επενδύσεις τους σε γη ή σε ακίνητα. Σημαντική η πρόοδος στα έργα μέχρις στιγμής, εντυπωσιακές οι κατά καιρούς εκδηλώσεις παρουσίασης του project, πουσάρισμα από κυβέρνηση και ΜΜΕ με καλές προθέσεις για την πρόοδο, αλλά …η οικονομία και τα επιχειρηματικά σχέδια πολλές φορές “σκοντάφτουν” στα νούμερα και στα κόστη. 

Δεν πάνε καλά ούτε τα νούμερα σε Ομίλους και εταιρείες του χώρου των τροφίμων και ειδικά σε γάλατα, γιαούρτια, τυριά. Αν είναι ή όχι προετοιμασμένες οι δανείστριες τράπεζες, θα φανεί περί τα τέλη του 2023 όταν ξανα-μετρήσουν τα “κόκκινα” προβατάκια.

Ευρηματικό το πρώτο μέρος του τίτλου του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου “Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015 – 2019” που παρουσιάστηκε χθες, με την παρουσία και τον χαιρετισμό του Α.Τσίπρα. Αξίζει να διαβαστεί και από “φίλους” και από “αντιπάλους”. Μπορεί να προκάλεσε μειδιάματα η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού ότι “αν στο ΥΠΟΙΚ συνέχιζαν να είναι ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης η Ελλάδα θα είχε την επενδυτική βαθμίδα”, αλλά η αλήθεια είναι πως αν αυτοί οι δύο δεν υπήρχαν στο ΥΠΟΙΚ τότε, με τους τόσους …μυαλο-φυγόδικους που ήταν στα πράγματα, σήμερα θα μετρούσαμε…εκατομμύρια δραχμές για μια φρατζόλα ψωμί.

B&B

Keywords
Τυχαία Θέματα