Εκτός Χρηματιστηρίου και η Elbisco

Μια νέα πορεία εκτός της ελληνικής κεφαλαιαγοράς θα αναζητήσει η Elbisco Συμμετοχών. Η οικογένεια του επιχειρηματία Κυριάκου Φιλίππου που ελέγχει συνολικά άνω του 90% της εισηγμένης φέρνει προς συζήτηση σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 12 Οκτωβρίου θέμα διαγραφής της εταιρείας από το Χρηματιστήριο δεκαοκτώ χρόνια μετά την εισαγωγή της.

Στην Εlbisco που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων με βάση τα δημητριακά και

διαχειρίζεται γνωστά brands, τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκαν εκτεταμένα προγράμματα λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης, χωρίς ωστόσο να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Έτσι, στο τέλος του 2011 η εταιρεία εμφάνιζε ζημιές μετά από φόρους 2,4 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 117 εκατ. ευρώ (από ζημιές 1,9 εκατ. ευρώ και 113 εκατ. ευρώ πωλήσεις το 2010), με τις υποχρεώσεις να αγγίζουν τα 121 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια μόλις 43 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στο πρώτο εξάμηνο του 2012, οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 557εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις στα 58 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των υποχρεώσεων να ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ, από τις οποίες τα 38 εκατ. ευρώ αφορούν μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και τα 19 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες. Σημειώνεται πως επί ακινήτων θυγατρικών εταιριών έχουν εγγραφεί υποθήκες και προσημειώσεις υποθηκών συνολικής αξίας 58 εκατ. ευρώ για δάνεια, το υπόλοιπο των οποίων στις 30/6/2012 ανερχόταν σε 38,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα μεταξύ της Elbisco A.Β.Ε.E και των ομολογιούχων δανειστών έχει συσταθεί ενέχυρο επί ονομαστικών μετοχών της θυγατρικής εταιρίας “Μόρνος Α.Ε” προς εξασφάλιση των τελευταίων.

Η έξοδος της Elbisco από το Χ.Α. διευκολύνεται από την υψηλή συγκέντρωση –κατά 91% περίπου– του μετοχικού κεφαλαίου στα χέρια της οικογένειας Φιλίππου. Όπως αναφέρεται και στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου 2012, σε τραπεζικά ιδρύματα έχει μεταβιβαστεί και ένα ποσοστό 4,6% των δικαιωμάτων ψήφου.

Η απόφαση αυτή, πάντως, φάνηκε να αναθερμαίνει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά περί επικείμενων επιχειρηματικών εξελίξεων που διευκολύνονται με την Elbisco εκτός χρηματιστηρίου. Σημειώνεται πως προ διετίας η Chipita είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της εταιρείας της οικογένειας Φιλίππου, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν θετική κατάληξη. Χθες, η Chipita που πλέον βρίσκεται στον έλεγχο του επιχειρηματία Σ. Θεοδωρόπουλου, του ομίλου Olayan και ομάδας επενδυτών, ανακοίνωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ έναντι 62,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τονίζεται πως η Elbisco Α.Ε. συμμετέχει πλειοψηφικά στις εταιρείες Elbisco A.B.E.E. και ZITO LUKS A.D. SKOPJE, με μικρό ποσοστό στη Χάνογλου Α.Ε., ενώ, µέσω της θυγατρικής της Elbisco Α.Β.Ε.Ε., συμμετέχει στη Μόρνος Α.Ε. και στην ΕΒΓΑ Συμμετοχών Α.Ε. Η εταιρεία διαθέτει δύο εργοστάσια, στη Χαλκίδα και στο Πικέρμι. Το πρώτο διαθέτει σήμερα 13 γραμμές παραγωγής, αυτόματο συγκρότημα συσκευασίας αλεύρου, καθώς και ειδικά διαμορφωμένους αποθηκευτικούς χώρους, με μέγιστη παραγωγική του δυνατότητα στους 16.000 τ

Keywords
Τυχαία Θέματα