ΕΛΛΑΔΑ-ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Θα την τρελάνουμε την τρόικα! Σίγουρα ναί!

Λίγο πριν έλθει στην Αθήνα η τρόικα για τους ελέγχους, ανακύπτει ένα μεγάλο ζήτημα σχετικά με τη διαθεσιμότητα – εφεδρεία των υπαλλήλων. Η τρόικα γνωρίζει - και με βάση αυτό ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Όλι Ρεν, κ. Σάιμον Ο ‘ Κόνορ είπε απόψε πως δεν τίθεται θέμα άμεσων απολύσεων στο Δημόσιο – αυτό
που γράφει το μνημόνιο: Ότι δηλαδή, 25.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το 2013, από τους οποίους 12.500 το πρώτο εξάμηνο, εφέτος.Ο κ.Κόνορ μάλιστα υπενθύμισε την αναφορά που υπάρχει στο Μνημόνιο σύμφωνα με την οποία, στο σχέδιο κινητικότητας της κυβέρνησης το μετακινούμενο προσωπικό μπορεί να παραμείνει έως ένα χρόνο με μειωμένο μισθό, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας και επανεκπαίδευσης, κάτι που θα βοηθήσει την μετάβαση μεταξύ θέσεων εργασίας, προς τον ιδιωτικό τομέα εάν είναι αναγκαίο.Άλλα όμως πρεσβεύει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελλάδα! Μόλις σήμερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική και παράνομη την πρώτη εφεδρεία στο δημόσιο τομέα, που προβλέφθηκε το 2011 με το Μνημόνιο Ι (Ν. 4024/2011), την υπουργική απόφαση ΔΙΔΑΔ/Φ.26.14/56/ ΟΙΚ.1872/8.11.2011 και τη σχετική εγκύκλιο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση Δημοσίου δικαίου. Συγκεκριμένα, έκριναν ότι πριν την εφαρμογή του μέτρου δεν προηγήθηκε από κυβερνητικής σκοπιάς η κατάλληλη οργάνωση του δημόσιου τομέα, όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές.Δηλαδή, δεν εξετάστηκε εάν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημοσίων υπηρεσιών και δεν ερευνήθηκε αν δημιουργούνται προβλήματα στην οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών από την εφαρμογή του καθεστώτος της εφεδρείας, αλλά ούτε ερευνήθηκαν οι ανάγκες, οι οποίες θα δημιουργούν από τα κενά που θα υπάρξουν στο έμψυχο υλικό του Δημοσίου τομέα, κ.λπ.).

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν ασχολήθηκαν με το καθεστώς της εφεδρείας των απασχολούμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς απέρριψαν, για τυπικούς λόγους, αυτό το σκέλος των προσφυγών.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Σημειώνεται ότι ακολούθησε και δεύτερη εφεδρεία με το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 4038/2012).

Keywords
Τυχαία Θέματα