Έλληνες έχασαν 1,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα της ολλανδικής τράπεζας SNS Reaal

Ζημιές, της τάξης του 100% του κεφαλαίου τους, εμφανίζονται να έχουν υποστεί Έλληνες ομολογιούχοι της ολλανδικής τράπεζας SNS Reaal η οποία κρατικοποιήθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου . Σύμφωνα με τους Νew York Times τα ομόλογα «διατέθηκαν στην Ελλάδα από την HSBC

σε ένα ευρύ κοινό ιδιωτών επενδυτών που περιλαμβάνει από ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και καθηγητές πανεπιστημίου έως στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών». Η συνολική αξία των ομολόγων ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ.

Την εξέλιξη αυτή προκάλεσε απόφαση του Ολλανδού τότε υπουργού Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος διατελεί πλέον επικεφαλής του Eurogroup. Σύμφωνα με αυτή διαγράφηκαν οι υποχρεώσεις της τράπεζας έναντι των μη εξασφαλισμένων ομολογιούχων στα πλαίσια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους με σκοπό την διάσωση της τράπεζας.

Η SNS Reaal κατέρρευσε υπό το βάρος προβληματικών χρηματοδοτήσεων στην αγορά ακινήτων και οδηγήθηκε στην κρατικοποίηση.

Σύμφωνα με τους New York Times ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να στραφούν δικαστικά εναντίον της HSBC Ελλάδος η οποία διέθεσε τα συγκεκριμένα τραπεζικά ομόλογα στη χώρα μας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και άλλες τράπεζες στη διάθεσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα