Ένα βήμα πριν το γκρεμό η Forthnet

Σε τροχιά κατάρρευσης έχει εισέλθει η Forthnet, καθώς από τη μια πλευρά έχει συσσωρεύσει υψηλό δανεισμό ο οποίος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο αν δεν υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση, και από την άλλη είναι η μόνη εταιρεία που χάνει και συνδρομητές στη σταθερή τηλεφωνία και στην ψηφιακή πλατφόρμα. Η πορεία της Forthnet δημιουργεί ανησυχίες και για το

πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, δεδομένου ότι πλέον δημιουργούνται αμφιβολίες αν θα μπορεί στο προσεχές μέλλον να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία που έχει συνάψει με τη Super League.

Μόνο στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 η εταιρεία έχασε περί τους 11.000 συνδρομητές broadband, ενώ μετρά και απώλειες στη Nova όπου σε δωδεκάμηνη βάση οι συνδρομητές της μειώθηκαν κατά 10.000.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στο τρίτο τρίμηνο που τρέχει οι απώλειες συνεχίζονται, ειδικά στο σκέλος της ψηφιακής πλατφόρμας όπου δέχεται πλέον ισχυρό ανταγωνισμό από την OTE TV. Ο ισχυρός ανταγωνισμός την έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών η οποία είναι προφανές ότι επιδεινώνει την οικονομική της θέση που δεν ήταν ανθηρή, παρά το γεγονός ότι η Nova ήταν μία από τις ακριβότερες ψηφιακές πλατφόρμες στην Ευρώπη.

Δανεισμός συζητήσεις και κόστος… περιεχομένου

Την ίδια στιγμή αδυνατεί να κάνει αύξηση κεφαλαίου εδώ και πολύ καιρό. Αποφασίζεται από συνεχείς συνελεύσεις αύξηση 30 εκατ. ευρώ αλλά δεν προχωρά λόγω της απροθυμίας του συνόλου των μετόχων. Πλέον, όμως, οι προθεσμίες στενεύουν καθώς είναι η τελευταία ευκαιρία από τις τράπεζες για να μην κινηθούν άλλες διαδικασίες. Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τη συνεχή προσπάθεια να βρεθεί νέος επενδυτής που θα την έβγαζε από το αδιέξοδο δεν υπάρχει προς το παρόν φως στο τούνελ. Σημειωτέον ότι συζητά και με άλλους εναλλακτικούς παρόχους το ενδεχόμενο συγχώνευσης προκειμένου να βρεθεί διέξοδος. Είναι, όμως, άγνωστο αν πραγματικά η σημερινή διοίκηση επιθυμεί να προχωρήσει τέτοια διαδικασία που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και για την ίδια στο επίπεδο της παραμονής της ή μη. Πάντως, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι υπάρχουν ερωτήματα και για το κόστος του περιεχομένου της εταιρείας, δηλαδή κατά πόσο τα δικαιώματα που καταβάλλονται για την απόκτησή του κινούνται στα επίπεδα του μέσου όρου της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία σε επίπεδο ομίλου εμφανίζεται στις 30/6 ταμειακά διαθέσιμα ύψους 36,9 εκατ. ευρώ, με καθαρό δανεισμό ύψους 296,9 εκατ. ευρώ. Σε αυτόν όμως δεν περιλαμβάνονται οι χρηματοδοτικές μισθώσεις ύψους 123,8 εκατ. που είναι προφανές ότι αυξάνουν θεαματικά τις συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου.

Αμφιβολίες βιωσιμότητας με σφραγίδα ορκωτού

Πάντως, μια εικόνα της κατάστασης στον όμιλο Forthnet δίνει η αναφορά του ορκωτού στο εξάμηνο που αναφέρει ότι:

(α) ο όμιλος δεν βρισκόταν σε συμμόρφωση με ορισμένους από τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και στις δανειακές του συμβάσεις,

(β) το σύνολο των μακροπρόθεσμων δανείων του ομίλου απεικονίστηκε στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και,

(γ) το σύ

Keywords
Τυχαία Θέματα