ΕΝΦΙΑ: Μεσαία τάξη κι εταιρείες θα σηκώσουν το φορολογικό βάρος

14:13 7/8/2016 - Πηγή: BankWars

Με την φετινή εκκαθάριση του φόρου κατοχής ακινήτων τα φορολογικά βάρη μεταφέρονται κυρίως στη μεσαία τάξη και τις εταιρείες. Αυτό δείχνει εσωτερικός πίνακας του υπουργείου Οικονομικών με αποδέκτη τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, που παρουσιάζει η “Καθημερινή”.

Και αυτό, γιατί, μέσω του συμπληρωματικού φόρου θα καταλογιστούν στους έχοντες περιουσία άνω των 200.000 ευρώ αλλά και στις επιχειρήσεις φόροι 680 εκατ. ευρώ, έναντι 575 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την “Καθημερινή της

Κυριακής”, όσοι υπάγονται στον συμπληρωματικό φόρο -νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις- θα πληρώσουν τον λογαριασμό που προκύπτει:

1. Από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

2. Από την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο να επιβάλει συμπληρωματικό φόρο και στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα ευρήματα από τη φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο του ΥΠΟΙΚ, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα:

1. Το συνολικό ποσό που θα βεβαιωθεί φέτος ανέρχεται στα 3,344 δισ. ευρώ. Θα τον πληρώσουν 6.399.632 φυσικά πρόσωπα τα οποία θα καταβάλουν 2,852 δισ. ευρώ και 49.464 επιχειρήσεις, οι οποίες θα δώσουν 491,543 εκατ. ευρώ.

2. Ανακατανομή των βαρών υπέρ των πολλών και εις βάρος των λίγων (το 33,99% του συνόλου θα πληρώσει λιγότερα από πέρυσι, το 35,08% θα πληρώσει τα ίδια με πέρυσι, το 21,52% θα επιβαρυνθεί με ποσά έως και 10 ευρώ).

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιβάλει συμπληρωματικό φόρο στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Με την υπαναχώρηση, κυρίως αγρότες και συνταξιούχοι θα πληρώσουν μόνο τον βασικό φόρο που αντιστοιχεί στο 1 ευρώ ανά στρέμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα