Έρχεται νέα μείωση του κατώτατου μισθού – Τι λέει η έκθεση της Κομισιόν για τα εργασιακά

Νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά από τον Δεκέμβριο, με αιχμή την αναθεώρηση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων προαναγγέλλει η Κομισιόν στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η έκθεση αφήνει ανοικτό επίσης το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό από το 2014, καθώς επισημαίνει πως παρά την αυξημένη ανεργία οι μειώσεις μισθών επιβραδύνθηκαν από τα μέσα του 2012, ενώ επαναλαμβάνει ότι μέχρι το Μάρτιο του 2014 πρέπει να επαναξιολογηθεί

η δομή των κατώτατων ημερομισθίων.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας μέσα από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους μακροχρόνια ανέργους, που υπολογίζονται σε 880.000 άτομα.

Εν τω μεταξύ απ’ το επικαιροποιημένο μνημόνιο προκύπτει ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θα ξεπεράσουν τις 15.000, για τις οποίες υπάρχει ήδη συμφωνία.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Παρατείνεται μέχρι το 2016, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο

Παράταση της καταβολής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για ακόμα ένα έτος, ως το 2016 προβλέπει το νέο μνημόνιο, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.

Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης από το 2009 και κανονικά έληγε το 2015. Θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με συντελεστή 1 έως 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Από την καταβολή της εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Πρόοδος αλλά και καθυστερήσεις

Αργή μεν, πρόοδο δε, “βλέπει” η Κομισιόν στην έκθεσή της για την Ελλάδα σε ότι αφορα την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Σημαντικές δράσεις έχουν καθυστερήσει, αναφέρει η έκθεση, ωστόσο, σημειώνεται και σημαντική πρόοδος στα δημόσια οικονομικά, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σε ειδική αναφορά στις ελληνικές τράπεζες, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πουλήσει “σημαντικό” ποσοστό της Eurobank σε ιδιώτες επενδυτές μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2014.

Επίσης, τονίζει ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν ευρέως αμετάβλητες σε σχέση με την πρόσφατη αναθεώρηση και οι τελευταίες δημοσιονομικές εξελίξεις ήταν επίσης εντός τροχιάς.

Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι τα ρίσκα εφαρμογής του προγράμματος παραμένουν σημαντικά. «Τα βασικά ρίσκα αφορούν στην επιμονή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων», αναφέρεται στην έκθεση της τρόικας.

Επιπλέον η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες της έντονης δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2014 και την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Τονίζει ακόμη ότι η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα συνεχίζεται, αλλά με περαιτέρω καθυστερήσεις. ”Οι αρχές ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν με ένα φιλόδοξο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης το οποίο θα εφαρμοστεί σταδιακά το 2013 και παίρνουν διορθωτικά μέτρα για να καλύψουν το χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα που συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος”.

Ωστόσο, βλέπει και ανοδικά ρίσκα. Ειδικότερα, η βιώσιμη ισχυρή εφαρμογή της πολιτικής μπορεί να βοηθήσει να αρθεί η αβεβαιότητα και να οδηγήσει σε μια ταχύτερη επιστροφή των επενδύσεων, κυρίως ξένων. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μια κάποια εντονότερη επίδραση από την ένεση ρευστότητας που αναμένεται από την εκκαθάριση των καθυστερούμενων της κυβέρνησης, των προγραμμάτων δημοσίων έργων και από μια πιο δυναμική τουριστική περίοδο.

Τα “τελεσίγραφα” του αναθεωρημένου μνημονίου για την δόση του Σεπτεμβρίου

Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του δεύτερου μέρους της (σπαστής) δόσης αναφέρονται στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα απ’όλα να έχει προχωρήσει την ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας. Με αυτή την …”καυτή πατάτα” ασχολείται ήδη πυρετωδώς ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση θα πρέπει ακόνα να προχωρήσει στη λήψη οριστικών αποφάσεων έως τον Αύγουστο του 2013 για την αναδιάρθρωση των ΕΛΒΟ, ΑΕΣ και ΛΑΡΚΟ. Το πλάνο θα πρέπει να περιλαμβάνει μείωση του μεγέθους των τριών κρατικών εταιρειών, ενόψει της ιδιωτικοποίησής ή εξυγίανσής τους έως το Δεκέμβριο του 2013.

Έπειτα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ με πρώτη κίνηση τον καθορισμό του ύψους και την μετέπειτα πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις δύο επιχειρήσεις ώστε να γίνουν ελκυστικότερες σε επίδοξους επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα