ΕΘΝΙΚΗ: Η κρίσιμη εβδομάδα – Θα πετύχει η αύξηση κεφαλαίου – Αυτοί είναι οι όροι

(UPD)Στα 4,29 ευρώ ανά νέα μετοχή μετά το reverse split, που αντιστοιχεί σε τιμή 0,429 με τα σημερινά δεδομένα πριν την υλοποίηση του reverse split, όρισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αύξηση

του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής της.

Ήδη από την δεύτερη Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας, εγκρίθηκε, στις 29 Απριλίου 2013, reverse split επί των μετοχών της Τράπεζας, σε αναλογία 10 προς 1.

Το reverse split θα προηγηθεί, χρονικά, της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι την προσεχή Παρασκευή, οπότε και αμέσως μετά αρχίζει η περίοδος των 2 εβδομάδων ασκήσεως από τους Μετόχους του δικαιώματος συμμετοχής τους στην αύξηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή της περιόδου των 2 εβδομάδων πιθανολογείται, και πάντως επιδιώκεται, να είναι η Παρασκευή 24η τρέχοντος μηνός οπότε και η λήξη θα είναι η Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013. Είναι προφανές ότι αν η έναρξη, λόγω διαδικασιών, συμμετοχής στην αύξηση θα γίνει τη Δευτέρα 27/5/2013, η λήξη θα γίνει τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013, κ.ο.κ.

Με δεδομένο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας όρισε σε 0,429 ευρώ, βάση τον υφιστάμενο αριθμό μετοχών, την τιμή διάθεσης των μετοχών που θα εκδοθούν στην αύξηση, την αναλογία 2,2 νέες μετοχές έναντι μιας και με παραδοχή ότι θα έχει προηγηθεί το reverse split επί των υφιστάμενων μετοχών, προκύπτει ότι η τιμή διάθεσης εκάστης νέας μετοχής, στο πλαίσιο της αύξησης, θα είναι 4,29 ευρώ κάθε μία νέα πλέον, δηλαδή μετά το reverse split, μετοχή.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι Μέτοχος της Εθνικής σήμερα με 100 μετοχές, εάν δεν μεσολαβούσε το reverse split, δικαιούται να λάβει από την αύξηση 220 μετοχές με 0,429 ευρώ εκάστη, δηλαδή να καταβάλει 94,38 ευρώ στην περίπτωση που θα ήθελε να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του. Μετά το reverse split, ο Μέτοχος με τις σημερινές 100 μετοχές θα έχει 10 νέες μετοχές άλλης ονομαστικής αξίας και εφόσον θέλει να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του, θα δικαιούται να λάβει 22 μετοχές, συμμετέχοντας στην αύξηση, καταβάλλοντας όμως 4,29 ευρώ ανά μετοχή και συνολικά 94,38 ευρώ.

Με βάση το Ενημερωτικό Δελτίο που προωθήθηκε προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο, οι Μέτοχοι πέραν του δικαιώματος που έχουν να μετάσχουν, θα έχουν το δικαίωμα προεγγραφής χωρίς όριο για την απόκτηση νέων μετοχών στην τιμή διάθεσής τους, τουτέστιν 4,29 ευρώ ανά νέα μετοχή (όπως αυτή θα έχει γίνει μετά το reverse split 10 προς 1).

Σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Χρηματιστήριο κατά την υλοποίηση του reverse split, δηλαδή για την ενημέρωση των αρχείων Χρηματιστηρίου και Τράπεζας, με τη διαμόρφωση των 10 μετοχών σε μία με νέα με ονομαστική αξία, υπάρχει ολιγοήμερη διακοπή της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο των μετοχών της εταιρίας που προχωρεί σε reverse split.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής θα επικυρώσει τυπικά το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα κοπεί το δικαίωμα και θα αρχίσει η διαπραγμάτευσή του στο Χρηματιστήριο. Θα προηγηθεί reverse split των μετοχών σε αναλογία μιας νέας μετοχής για κάθε δέκα (1/10) παλαιές.

Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν εκτός από τον κ.Σπύρο Λάτση και πολλοί επώνυμοι Έλληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές αλλά και γνωστά ή άγνωστα ονόματα της ομογένειας. Θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους τυχόν αποτυχία του “εθνικού εγχειρήματος”.Η κινητοποίηση των επιχειρηματιών δεν οφείλεται φυσικά μόνο στην προθυμία τους να πάρουν μέρος στην “Εθνική προσπάθεια”. Απλά, επιχειρηματικά και…ελληνικά, κατάλαβαν ότι άλλο είναι να έχουν μια διοίκηση στην Εθνική που θα μιλάει ελληνικά και θα τους καταλαβαίνει και άλλο μια διοίκηση ξένων, που ο βασικός της στόχος θα είναι η “εκκαθάριση” του παρελθόντος με ότι και αν αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις και τους ίδιους. Όσον αφορά στους ομογενείς, πρόθυμους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της τράπεζας ενώ γνωρίζουν πως βραχυοπρόθεσμα μέρος των κεφαλαίων τους θα πάει… στα σκουπίδια, το κίνητρο δεν είναι φυσικά μόνο…πατριωτικό. Βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία εισόδου στο ελληνικό “σύστημα”, το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια τους είχε εκτός. Πολλοί μάλιστα από αυτούς τους ομογενείς που προσπάθησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αντιμετώπισαν την εχθρότητα του “συστήματος”, υπονομεύτηκαν οι προσπάθειες τους και μάλιστα, έχασαν και λεφτά.Να σημειώσουμε τέλος, ότι το εφοπλιστικό λόμπι πάντα ήθελε ένα ενεργό ρόλο στα πράγματα, αλλά και αυτό έπεφτε “θύμα” της διαπλοκής των εγχώριων επιχειρηματιών με το κράτος και τα ντόπια συμφέροντα των προμηθειών.Η επιτυχία υπερκάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και η αποτροπή της υπαγωγής της στο Ταμείο Χρηματιπιστωτικής Σταθερότητας αποτελούν ισχυρό μήνυμα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, προσωπικά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης προς τα συμφέροντα, κυρίως ξένα, που μετά την αποτυχία του ντιλ με την Eurobank στόχευαν στον διαμελισμό της Εθνικής Τράπεζας και στην πώληση των…ιματίων της.Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτή, πέραν του Πρωθυπουργού, έπαιξε η Διοίκηση της Εθνικής που πέτυχε να πείσει επενδυτικά κεφαλαια να πάρουν μέρος στην αύξηση παρά το γεγονός οτι η καθαρή θέση της τράπεζας ήταν αρνητική. Το ποσό των 700 εκατ. ευρώ φαίνεται πως έχει συγκεντρωθεί μέσω επιστολών δέσμευσης που έχει στα χέρια του ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς.Η Εθνική διατηρεί αρνητική καθαρή θέση ύψους 2,1 δισ ευρώ με στοιχεία 2012, οπότε δεν αποκλείεται σύντομα η διοίκηση της να παρουσιάσει πρωτοβουλίες για να κλείσει σταδιακά αυτή την τρύπα, όπως η επαναγορά υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Επιπλέον η ΕΤΕ διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να αξιοποιήσει μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να πετύχει κεφαλαιακή επάρκεια.Γιατί μπαίνει στην αύξηση ο Όμιλος Λάτση

Ο Σπύρος Λάτσης αποφάσισε οριστικά να βάλει στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας το ποσόν των 80 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο ποσοστό του, συν 20 εκ. ευρώ.

Μετά την πρόθεση του Ομίλου Λάτση να συμμετάσχει με 100 -150 εκατ. στην αύξηση της Εθνικής, ο εφοπλιστής Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, γιος του καπετάν Βασίλη και ιδιοκτήτης του Costa Navarino, αποφασίζει να συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλοι μεγάλοι εφοπλιστές θα τοποθετήσουν άλλα 50 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος Λάτση κατέχει σήμερα ποσοστό περίπου 11,5- 12% στην Εθνική. Εάν η τράπεζα περνούσε στον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λόγω του dilution που θα επέλθει, θα πέσει στην περιοχή του 1%.Κατα συνέπεια ο όμιλος έχει κίνητρο να συμμετάσχει διότι: α) αν η αύξηση δεν πετύχει και ο ιδιωτικος τομέας δεν συγκεντρώσει το 10%, τα χρήματα του δεν κινδυνεύουν καθώς θα επιστραφούν ατόκως, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους μετόχουςβ) αν η αύξηση πετύχει, θα διατηρήσει αντίστοιχη μετοχική επιρροή- άρα και λόγο στο management- ή και μεγαλύτερη, ανάλογα με το ποσοστο αδιαθέτων που προτίθεται να καλύψει.


Keywords
Τυχαία Θέματα