ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Τρεις κινήσεις “ματ” με “όπλο” τις καταθέσεις και τα ποιοτικά δάνεια

Με τρεις κινήσεις “ματ” η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σκοπεύει να ανεβάσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10%, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, το αργότερο στις αρχές του 2014.

Η πρώτη κίνηση είναι ήδη γεγονός και αφορά την πώληση του 66% των μετοχών της Πανγαία στον ξένο όμιλο Invel. Με την κίνηση αυτή η διοίκηση κατάφερε να ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 0,4%.

Η επόμενη κίνηση, η οποία θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αφορά

την συνεργασία του ομίλου της ΕΤΕ με την Calamos Asset Management του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζον Κάλαμος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα από το δίκτυο των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας θα διανέμονται θα προϊόντα της Calamos Asset Management.

Η πλέον όμως στρατηγική κίνηση, η οποία αποδεικνύει ότι ο στόχος της διοίκησης είναι να θωρακίσει τον ισολογισμό της τράπεζας, είναι η σταδιακή μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου και η ποιοτική διαχείρισή του.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις της Εθνικής στην Ελλάδα διαμορφώνεται, με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου στο 88% πολύ χαμηλότερα ακόμη και από την υγιέστερη τράπεζα της Ευρώπης.

Η καταθετική βάση της Εθνικής αναδεικνύεται λοιπόν στο μεγάλο της “όπλο”, σε συνδυασμό με την ποιοτική πιστωτική επέκταση.

Σε επίπεδο ομίλου ο δείκτης ανέρχεται στο 97%. Σημειώνεται ότι η διεθνής τραπεζική πρακτική επιβάλλει ο συγκεκριμένος δείκτης να κινείται στα επίπεδα του 110%.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Original article: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Τρεις κινήσεις “ματ” με “όπλο” τις καταθέσεις και τα ποιοτικά δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα