“Έβρεξε” 84 δισ. ευρώ για να σωθούν First Republic και Credit Suisse – Επιχειρήσεις, νοικοκυριά πληρώνουν τα νέα επιτόκια – Πως “καθαρίσανε” την Κορίνθια Landis+Gyr

Σώθηκε το τραπεζικό σύστημα και τα χρηματιστήρια από τις «διασώσεις» με τα 30+54 δισεκατομμύρια δολάρια που έσπευσαν να δώσουν οι αμερικάνικοι τραπεζικοί κολοσσοί και οι ελβετικές αρχές για να σωθούν η First Republic  και η Credit Suisse;

Προσωρινά, λένε οι «ψαγμένοι», ναι. Αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, επισημαίνουν.

Το σύστημα «μπάζει» από παντού, καθώς είναι διασυνδεδεμένο με τις άλλες τράπεζες, με τις δανεισμένες και υπερδανεισμένες επιχειρήσεις, με τα χρηματιστήρια και τις εθνικές οικονομίες. Τι

ισορροπίες πρέπει τώρα – και άμεσα- να βρουν οι κεντρικοί τραπεζίτες (της συμφοράς, λένε πολλοί) που από τη μια οφείλουν να σώσουν το «σύστημα» και από την άλλη πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό; Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσουν στον επιχειρηματικό κόσμο, στα φυσικά πρόσωπα, στην πραγματική οικονομία, πως θα συνεχίσουν να πορεύονται με τα επιτόκια στον…Θεό;

Διόλου τυχαίο, που χθες, η επικεφαλής της ΕΚΤ, ανακοινώνοντας τη νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,50% (φθάσαμε αισίως στο 3%) απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο πως προβλέπει να εξελιχθεί η μάχη κατά του πληθωρισμού στη συνέχεια. «Διαφεντεύει» μια περιοχή όπου οι επιχειρήσεις  εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό δανεισμό (δεν δανείζονται από τα χρηματιστήρια) για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους και η  έλλειψη ρευστότητας απειλεί να ρίξει τη όποια ανάπτυξη στον Καιάδα. Και χωρίς ανάπτυξη, δεν πληρώνουν τα δανεικά ούτε οι παλαιοί δανειολήπτες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζες αλλά και τα κράτη που θα αναγκαστούν να σπεύσουν για τη σωτηρία τους.

Φαύλος κύκλος, για όσους καταλαβαίνουν στοιχειωδώς τι συμβαίνει.

Ω της γκαντεμιάς! Μέσα στον παγκόσμιο χαμό για τις τράπεζες και τις αγορές, έφθασε η ημέρα για την έκθεση – βαθμολογία της Ελλάδας από τον Οίκο Moody’s, τον μοναδικό που επιμένει να διατηρεί τη χώρα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Σας υποσχέθηκα χθες,  ότι σήμερα, θα σας πω μια ιστορία από τη 10ετία του ’80, όπως μου τη διηγήθηκε ο τότε πρόεδρος του ΣΕΒ, ο αείμνηστος Θοδ. Παπαλεξόπουλος. Έχει και σήμερα την αξία της, καθώς ένα από τα θέματα της επιχειρηματικής επικαιρότητας, ο αποκλεισμός της Landis+Gyr με εργοστάσιο στην Κόρινθο, από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια περίπου 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, μου τη θύμισε.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Τότε λοιπόν,  ο ΤΙΤΑΝ είχε πετύχει να κλείσει μια συμφωνία στη Γαλλία για εξαγωγή (ελληνικού) τσιμέντου. Στη Γαλλία,  κυριαρχούσε στην αγορά η Lafarge. Έφυγε λοιπόν το πρώτο πλοίο και έφτασε στη Μασσαλία για να ξεφορτώσει και να παραδώσει το τσιμέντο στους αγοραστές. Ω του θαύματος, με την άφιξή του, το συνδικάτο των λιμενεργατών κήρυξε απεργία με διάφορα αιτήματα και το πλοίο του Τιτάνα, μαζί με τα άλλα, περίμεναν αρόδο. Οι μέρες περνούσαν, οι ημερομηνίες παράδοσης «έτρεχαν». Η απεργία κάποια στιγμή λύθηκε, άρχισαν οι εκφορτώσεις. Λίγο πριν φθάσει η σειρά του πλοίου με το ελληνικό τσιμέντο να ξεφορτώσει, ώ του θαύματος, αποφασίζει απεργία το συνδικάτο των μεταφορέων! Το αποτέλεσμα, το καταλάβατε. Έκλεισε η πόρτα για εξαγωγές ελληνικού τσιμέντου στη Γαλλία.

Θα πείτε, τι σχέση έχει αυτή η ιστορία με την Landis+Gyr και τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Έχει! Γιατί δείχνει, ότι τα κράτη, όταν θέλουν να προστατέψουν την εγχώρια βιομηχανία τους, την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους σαν και αυτήν (του παρελθόντος) της Γαλλίας. (Σημειωτέον, ότι και τότε, λόγω Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ίσχυαν κανόνες για τον ελεύθερο ανταγωνισμό)

Θα πείτε, οι εποχές άλλαξαν και τώρα, κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να γίνει. Σωστό 100%.  

Δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να πει στον ΔΕΔΔΗΕ δώσε τη δουλειά των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Landis+Gyr,  γιατί έχει στην Κόρινθο την μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα της στην Ευρώπη, γιατί  απασχολεί περισσότερους από 900 εργαζόμενους, γιατί μόνο τα τελευταία 5 χρόνια έχει επενδύσει 60 εκατ. ευρώ,  γιατί το 75% της παραγωγής το εξάγει στην Ευρώπη και το υπόλοιπο 25% σε ΗΠΑ και Ασία.

Που είναι λοιπόν το λάθος; Σκάνδαλο, στην ουσία;

Ο αποκλεισμός της εταιρείας από τη φάση της προεπιλογής!  Την «καθαρίσανε», πριν προλάβει να μπει καν στον διαγωνισμό! Η αιτιολογία με απλά λόγια:  Δεν είχε συμπληρώσει ένα χαρτί (που αν δεν ήθελαν να την ξωπετάξουν, θα της το ζήταγαν) που να λέει πως η παραγωγή θα γίνει στην Κόρινθο!

Μα που θα γινόταν η παραγωγή; Στο Τιμπουκτού; Στα νησιά Bora Bora; Ή μήπως στο… Κουδουνάρι από τους συμπέθερους από τα Τίρανα;

Αυτά τα ωραία έως εξωφρενικά συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον…υγιή επιχειρηματικό τομέα του ατόφιου ανταγωνισμού. Όπου «ανταγωνισμός» σημαίνει «Βγάζω  τη δουλειά στον αέρα, στήνω τον διαγωνισμό, προσκαλώ τους ενδιαφερόμενους, (μεταξύ αυτών και 2-3 «γλάστρες» για ξεκάρφωμα) και φροντίζω να τον κερδίσει ένα από τα πουλέν που έχω προεπιλέξει, ή μου έχουν άλλοι, επιβάλλει».

B&B

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα