Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Aνακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκρίνει προσωρινά την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ. Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο ποσό και περιλαμβάνει διασφαλίσεις για την ελαχιστοποίηση των στρεβλώσεων

του ανταγωνισμού. Το εν λόγω μέτρο κρατικής στήριξης εγκρίνεται για περίοδο έξι μηνών, εντός της οποίας οι αρχές της Κύπρου θα πρέπει να υποβάλουν σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα λάβει τελική απόφαση με γνώμονα το περιεχόμενο του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Σημειώνεται, επίσης, ότι προκειμένου να εκπληρώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου εξέδωσε νέες μετοχές ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ, για τις οποίες η Κύπρος προέβη σε έκδοση δικαιωμάτων εγγραφής τον Μάιο του 2012. «Επί της ουσίας, η Κύπρος δεσμεύτηκε να αποκτήσει τις τυχόν νέες μετοχές οι οποίες δεν θα αγορασθούν από το ευρύ κοινό ή από τους υφιστάμενους μετόχους», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι περί τα τέλη Ιουνίου του 2012 οι ιδιώτες επενδυτές είχαν προβεί σε προεγγραφή για μηδαμινά ποσά των προσφερόμενων μετοχών, με αποτέλεσμα οι νέες μετοχές να περιέλθουν στο Δημόσιο, το οποίο, με τον τρόπο αυτό, απέκτησε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Το Δημόσιο πλήρωσε την τράπεζα με τη μεταβίβαση σε αυτήν κρατικών ομολόγων δωδεκάμηνης διάρκειας, τα οποία υπόκεινται σε ανανέωση επί μία πενταετία.
«Η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της χώρας, και τυχόν αδυναμία πληρωμής ή τεχνική αφερεγγυότητα από μέρους της θα προκαλούσε σοβαρή διαταραχή στην κυπριακή οικονομία», καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

σχετικά άρθραVodafone: Έρχονται απολύσειςΠρος παραίτηση ο Μανιτάκης – Αρνείται να συναινέσει σε απολύσεις στο ΔημόσιοΧαμός στο Μέγαρο Μαξίμου – Υπέβαλλε την παραίτηση του ο Νίκος ΔένδιαςDeutsche Bank: Μειώνει την έκθεσή της σε επικίνδυνα “assets”ΑΤΕ, Εμπορική και ΤΤ στο τραπέζι των συζητήσεων τρόικας -ΠροβόπουλουΤρ. Κύπρου: Ζωτικής σημασίας η παρουσία στη ΡωσίαΣΥΡΙΖΑ: H έκθεση της Alvarez Marsal δείχνει ότι το ΤΤ είναι βιώσιμοΤην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ζητά o Κ. ΜίχαλοςΞεκινάει due diligence στην Geniki bank από το ΤΧΣΠρόταση Βγενόπουλου για απόκτηση της Millennium Bank
Keywords
Τυχαία Θέματα