Ευρωβαρόμετρο: Το 86% των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο για το φθινόπωρο του 2023 οι Έλληνες σε ποσοστό 86% αντιμετωπίζουν δυσκολία ως προς τη δυνατότητα να πληρώνουν λογαριασμούς ενώ  το κόστος ζωής έχει  γονατίσει τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν το τελευταίο έτος οι Έλληνες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών, το 50% απαντά ότι κατά καιρούς δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, το 36% λέει τις περισσότερες φορές. Αντίθετα, μόλις 14% απαντά ότι δεν συναντά δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη Πορτογαλία απέχει πολύ από την Ελλάδα

καθώς το αντίστοιχο ποσοστό για τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου φτάνει το 64% με τρίτη την Κύπρο (63%). Στις χαμηλότερες της εν λόγω έρευνας βρίσκεται η Σουηδία όπου το 7% των πολιτών αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα.

Την πρώτη δεκάδα των χωρών των οποίων οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολία πληρωμών λογαριασμών απαρτίζουν οι εξής χώρες:

86% Ελλάδα64% Πορτογαλία63% Κύπρος59% Βουλγαρία57% Ιταλία57% Ρουμανία55% Ιρλανδία53% Κροατία37%  Λετονία36% Γαλλία

Σε ερώτηση σχετικά με το προσωπικό βιοτικό επίπεδο και την οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων, το 87% πιστεύει ότι το βιοτικό επίπεδο θα υποβαθμιστεί το επόμενο έτος, το 12% δεν αναμένει κάποια αλλαγή ή επίπτωση στο βιοτικό επίπεδο, ενώ το 1% θεωρεί ότι το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί.

Ακολούθως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 73% πιστεύει πως το βιοτικό επίπεδο θα υποβαθμιστεί του χρόνου, το 24% πιστεύει πως δεν αναμένεται να υπάρξει ούτε αλλαγή, ούτε επίπτωση στο βιοτικό του επίπεδο, το 2% θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει βελτιωθεί και το 1% δεν έδωσε καμία απάντηση.

Σε ερώτηση του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με το αν σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει βελτιωθεί η εθνική οικονομία, το 66% των Ελλήνων πιστεύουν πως θα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, το 24% θεωρεί πως θα είναι ίδια η κατάσταση, το 9% θεωρεί ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση και το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Στην αντίστοιχη ερώτηση, το 52% των Ευρωπαίων πιστεύουν πως θα είναι χειρότερη η κατάσταση, το 31% θεωρούν ότι θα είναι ίδια η κατάσταση, το 13% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση και το 4% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Keywords
Αναζητήσεις
evrovarometro-to-86-ton-ellinon-dyskolevetai-na-plirosei-logariasmous.htm
Τυχαία Θέματα