Εξελίξεις στις συνεργατικές τράπεζες στην Κύπρο

Από κόσκινο θα περάσει ο συνεργατισμός με αφορμή την οικονομική στήριξη €1,5 δισ. που θα λάβει από το πρόγραμμα.

Ενόψει της συζήτησης των μνημονιακών νομοσχεδίων για το συνεργατισμό, ο Δημοκρατικός Συναγερμός προετοιμάζεται να ανοίξει το κεφάλαιο συνεργατισμός, επικαλούμενος προβληματισμούς για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Στην Πινδάρου, οι απόψεις ποικίλουν σε σχέση με την προσέγγιση που θα πρέπει το κόμμα να έχει στο θέμα του συνεργατικού κινήματος, καθώς υπάρχουν φωνές που αντιμετωπίζουν το συνεργατισμό με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που

εκτιμούν, και φαίνεται ότι είναι η πλειοψηφία, ότι θα πρέπει να κληθούν στην επιτροπή, τόσο ο υπουργός οικονομικών όσο και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για να «ανακριθούν» διεξοδικά και να πείσουν το νομοθετικό σώμα ότι το συνεργατικό κίνημα με την ανακεφαλαιοποίηση που θα τύχει από το πρόγραμμα, δεν πρόκειται να επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις τύπου Λαϊκής Τράπεζας.

Το ύψος της κεφαλαιακής στήριξης έχει τύχει αμφισβήτησης, μετά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΤ, που φέρουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων να φθάνει – στην περίπτωση μικρών κυρίως ΣΠΙ, όπως η ΣΠΕ Πολεμίου – μέχρι και το 88%.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν συνεπάγονται απαραίτητα κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά το ιδιαίτερα τεχνικό αυτό ζήτημα, έχει προκαλέσει σύγχυση, με αποτέλεσμα να έχουν δημοσιευθεί εκτιμήσεις για μεγαλύτερες ανάγκες.

Η ΚΤ έχει ήδη εκδώσει δύο ανακοινώσεις διαβεβαιώνοντας ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα περιοριστούν στο €1,5 δις και επικαλούμενος εκθέσεις των πιστωτών ότι ο συνεργατισμός είναι βιώσιμος.

Ο Συναγερμός ενδέχεται να καλέσει και τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση Αναστασιάδη, δηλαδή το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, για να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στο συνεργατισμό με αφορμή την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωσή του, ώστε στην επιτροπή οικονομικών να διαμορφωθεί κοινή γραμμή.

Ο ΔΗΣΥ θέλει να δεσμεύσει τόσο το υπουργείο οικονομικών, όσο και την ΚΤ, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επανέλθουν και να ζητήσουν επιπρόσθετη οικονομική στήριξη για το συνεργατικό κίνημα, όπως συνέβη με τη Λαϊκή Τράπεζα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου επιβεβαίωσε την πρόθεση του κόμματος του να θέσει το ζήτημα του συνεργατισμού στο μικροσκόπιο της βουλής.

Επισήμανε ότι από τους εμπλεκόμενους στο συνεργατισμό θα ζητηθεί λεπτομερής κατάθεση όλων των οικονομικών στοιχείων του κινήματος.

«Το κόμμα μας δεν θέλει να βρεθεί εξ απροόπτου με οποιεσδήποτε απρόβλεπτες εξελίξεις στο συνεργατισμό», ανέφερε στη StockWatch.

«Δεν πρέπει», πρόσθεσε, «ο φορολογούμενος πολίτης να κληθεί και πάλι να βάλει το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει εκ νέου το συνεργατικό κίνημα, γι αυτό και επιδιώκουμε με τη συζήτηση στη βουλή να αποφύγουμε ένα τέτοιο, έστω απόμακρο, ενδεχόμενο».

Ο ΔΗΣΥ έχει κρατήσει αποστάσεις από το συνεργατισμό, συνδέοντας τα προβλήματα με πολιτικούς διορισμούς.

Το θέμα είναι αρκετά σύνθετο για το κόμμα, αφού ο αναπληρωτής πρόεδρος του Λευτέρης Χριστοφόρου συμμετέχει στο ΔΣ του επενδυτικού βραχίονα του συνεργατισμού, τη Δήμητρα.

ΠΗΓΗ: STOCKWATCH
Keywords
Τυχαία Θέματα