ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 2020: Τι αλλάζει για μισθωτούς, επιχειρήσεις, ακίνητα, οικογένειες, ξένους επενδυτές

Τι αλλάζει στη φορολογία από το 2020.

ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

Μειώνονται ο συντελεστής 22% σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αλλά και κατά 1 μονάδα όλοι οι υψηλότεροι σντελεστές για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ. Αυξάνεται όμως και το έμμεσο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά –ειδικά τις πολύτεκνες. Η νέα έκπτωση φόρου ξεκινά από 777 ευρώ ως εξής:

* Άγαμος: 777 ευρώ/ αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ

* Έγγαμος με

1 παιδί: 810 ευρώ/ αφορολόγητο 9.000 ευρώ

* Έγγαμος με 2 παιδιά: 900 ευρώ/ αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ

* Τρίτεκνοι: 1.120 ευρώ/ αφορολόγητο 11.000 ευρώ

* Πολύτεκνοι με 4 παιδιά: για πρώτη φορά έκπτωση1.340 ευρώ/ αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

* Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ χωρίς άλλον περιορισμό. Και ενώ για πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση σταδιακά «ψαλιδίζεται» (κατά 20 ευρώ ανά χίλια ευρώ εισοδήματος), η μείωση αυτή δεν ισχύει για οικογένειες με 5 ή περισσότερα παιδιά.

Από τις αλλαγές αυτές προκύπτουν ελαφρύνσεις έως και 500 ευρώ τον χρόνο, αλλά για την πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων η μείωση του φορολογικού βάρους θα διαμορφωθεί στα 100 έως 170 ευρώ.

ΝΕΑ ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ

Η νέα ρύθμιση αυξάνει από 12 σε 24 τις μηνιαίες δόσεις, ενώ για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς και τα φορολογικά πρόστιμα, αυξάνεται από τις 24 στις 48 δόσεις.

Για τη χρήση της δυνατότητας αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις οι οφειλέτες θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο, το οποίο πάνω από τις 12 δόσεις θα είναι προσαυξημένο κατά 15%. Επί της ουσίας η ρύθμιση θα είναι ακριβότερη για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Μπαίνει φρένο στην απαίτηση να δαπανούν όλοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές το 30% του εισοδήματός τους, επί ποινή 22% για κάθε ευρώ που δεν ξόδεψαν από όσα θα έπρεπε. Τίθενται εξαιρέσεις και περιορισμοί όπως:

– σε περίπτωση που πληρωμές για φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ή δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιορίζεται στο 20%.

– στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν θα περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εξέλιξη που ευνοεί τη μεσαία τάξη (μειώνει τη βαση υπολογισμού του 30%) καθώς η εισφορά επιβάλλεται από τα 12.000 ευρώ και πολλαπλασιάζεται στα κλιμάκια πάνω από 20 ή 30 χιλιάδες ευρώ το χρόνο)

– για φορολογούμενους τους οποίους έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται σε 5.000 ευρώ το χρόνο.

– οι άνω των 70, άτομα με αναπηρία 80%, ανήλικοι φορολογούμενοι, μόνιμοι κάτοικοι σε χωριά με έως 500 κατοίκους και νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τρόφιμοι ιδρυμάτων ή σε νοσοκομεία (άνω των 6 μηνών) απαλλάσονται από την υποχρέωση πληρωμών, αλλά και την προσκόμιση χάρτινων αποδείξεων.

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Μείωση του σημερινού ορίου από τα 500 στα 300 ευρώ για τις συναλλαγές με μετρητά. Οι αγορές άνω των 300 ευρώ πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

 ΦΟΡΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

-Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019 καθώς και μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% από τη χρήση 2019.

-Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί φορολογούνται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) αντί για 13%

-Επιστρέφεται το 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στο πλαίσιο διανομής του φετινού υπερπλεονάσματος

-θεσπίζεται ξεκάθαρα η έκπτωση από τα ακαθάριστα κέρδη των επιχειρήσεων των δαπανών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης εφόσον η επιχείρηση είναι κερδοφόρα στο φορολογικό έτος που πραγματοποιήθηκαν

-καθιερώνεται πρόσθετη έκπτωση 30% της αξίας της κάρτας από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων των δαπανών τους για χορήγηση ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς των εργαζομένων τους

-θεσπίζεται πρόσθετη έκπτωση 30% της αξίας του οχήματος από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για δαπάνη ενοικίασης οχήματος με μηδενικούς ρύπους ή έως 50 gr εφόσον η λιανική προ φόρων αξία τους δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ

-θεσπίζεται αυξημένος συντελεστής απόσβεσης 25% για την αγορά οχημάτων μηδενικών ρύπων ή χαμηλών ρύπων έως 50 g CO2. Για τα υπόλοιπα οχήματα ισχύει 16%

-για να εκπέσουν οι δαπάνες ενοικίων ακινήτων των επιχειρήσεων θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

-η φορολόγηση δικαιωμάτων μετοχών ως παροχή σε είδος επεκτείνεται και στα συγγενικά πρόσωπα εργαζόμενων της επιχείρησης η οποία τα παρέχει.

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα για:

* δαπάνη αγοράς μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς προσαυξημένη κατά 30%
* δαπάνη παροχής ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων προσαυξημένη κατά 30%
Παροχές σε είδος έως 300 ευρώ δεν φορολογούνται για τον εργαζόμενο, ενώ εξορθολογίζονται οι φόροι για χρήση οχημάτων, παροχή δανείων, μετοχών κλπ

 ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ- ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ 

-Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.

-Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης οι τόκοι εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.

 ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ

Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του για τα νομικά πρόσωπα (χρήση 2018).

 ΦΠΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

-Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια και μάλιστα αναδρομικά από τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μετά την 1-1-2006, αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέταση του κατά τον 4ο χρόνο και μείωση κατά 40% του φόρου για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Ο φόρος θα μειώνεται μόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά. Ο φόρος μειώνεται κατά 10% της δαπάνης σε τέσσερα χρόνια και υπολογίζεται για μέγιστη δαπάνη 48.000 €. Η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή ισχύει για δαπάνες που πραγματοποιούνται εντός της τριετίας 2020-2022.

-Οι αγοραστές ακινήτων θα καταβάλουν φόρο μεταβίβασης 3%.

 ΦΠΑ

Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και για τα κράνη των μοτοσυκλετών από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Έκπτωση φόρου 40% για τις εργασίες που παρέχουν ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές και άλλοι επαγγελματίες. Το μέτρο αφορά μόνο τις παρεχόμενες υπηρεσίες (όχι τα υλικά) και το 40% της δαπάνης ανακαίνισης θα εκπίπτει από τον τελικό φόρο.

 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Κίνητρα για προσέλκυση πλουσίων από το εξωτερικό για να επενδύσουν ποσά άνω των 500.000 ευρώ, προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και να τύχουν σημαντικών φορολογικών εκπτώσεων, πληρώνοντας «ταρίφα» φόρου για το παγκόσμιο εισόδημα τους 100.000 ευρώ (ανεξαρτήτως του ύψους του) συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του.

 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

 ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Ανοίγει παράθυρο για επέκταση κατά 1 επιπλέον έτος και πάνω από τον 5έτη χρόνο παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα