Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Στη Μάνδρα έφτασε το μέτωπο – Καίγονται σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

«Παλεύουν» με τις φλόγες Δερβενοχώρια, Νέα Ζωή Μάνδρας, Δαφνί, και Λουτράκι με την πύρινη λαίλαπα να καίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά, που είναι σε πλήρη εξέλιξη στα Δερβενοχώρια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη για να μην ξεφύγουν οι φλόγες σε Οινόη, Βίλια και Μάνδρα.

Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της, όπως αναφέρει ο δήμαρχος

Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, ο οποίος προτρέπει τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους. Σημειώνει πως εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ. Σωτήρα με φορά προς τη Ν. Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Μάλιστα, λίγο μετά το τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης (18.07.23) εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Μάνδρας, ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα λόγω της δασικής φωτιάς στα Δερβενοχώρια.

Η φωτιά στα Δερεβοχώρια έχει μεγάλη δυναμική και κινείται προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, το μεσημέρι της Τρίτης (18.07.23).

Ποιοι δρόμοι είναι οι κλειστοί

Λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Ειδικότερα κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ισχύειεπι της οδού Φυλής από την ι.μ. κοιμήσεως Θεοτόκου κλειστων.επι της επαρχ. οδού Οινόης – Μαγούλας από το εργοστάσιο τιτανεπι της επαρχ. οδού Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δυο ρευματα.επι των εξόδων Αττικής Οδού προς Θριάσιo και προς μανδρα.επι της οδου Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λ. Καταδρομών.

Αστυνομικοί καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουν μοναχές να εκκενώσουν μοναστήρι στην #Μάνδρα.

  Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν αστυνομικές δυνάμεις για την παροχή βοήθειας στους πολίτες.#φωτια #Πυρκαγια pic.twitter.com/ifDKfYBt9S

— Ελληνική Αστυνομία (@hellenicpolice) July 18, 2023

Έκκληση από τον εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής οι κάτοικοι της Μάνδρας και της Νέας Ζωής να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα

Όπως τονίζει ο Γιάννης Αρτοποιός από αέρος επιχειρούν 4 ελικόπτερα, 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο κάνει συντονισμό. «Είναι μια δύσκολη συνθήκη, η πυρκαγιά είναι μέσα και κοντά στον οικιστικό ιστό και το 112 προτρέπει άμεσα τους ανθρώπους αυτούς να κατευθυνθούν προς την Ελευσίνα που είναι ασφαλής προορισμός».

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά είναι το νότιο μέτωπο από την λαίλαπα των Δερβενοχωρίων.

Δαφνί: Ξέσπασαν δυο φωτιές

Δυο φωτιές ξέσπασαν στο Δαφνί και μάλιστα σε κοντινά χρονικά διαστήματα.

Η πρώτη φωτιά άναψε στο Δαφνί περίπου στις 14:00 το μεσημέρι σε σημείο πάνω από τη Λεωφόρο Αθηνών. Περίπου 1 ώρα μετά άναψε και δεύτερη φωτιά στην περιοχή αυτή τη φορά νότια από τη Λεωφόρο Αθηνών.

Η πρώτη φωτιά στο Δαφνί ξέσπασε σε ένα χώρο πάνω από τη Λεωφόρο Αθηνών στο ρεύμα προς Ασπρόπυργο στο ύψος της γέφυρας του Προαστικού.

Στο σημείο εκείνο υπάρχουν ξερά χόρτα και πουρνάρια.

Στην περιοχή που ξέσπασε η φωτιά υπάρχουν και αρκετοί πυλώνες της ΔΕΗ.

Στο σημείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 ελικόπτερα.

Λίγο μετά ξέσπασε και δεύτερη πυρκαγιά στην περιοχή του Δαφνίου, νότια από τη Λεωφόρο Αθηνών και εκεί επιχειρούν ήδη 3 ελικόπτερα.

Λουτράκι

Νέες αναζωπυρώσεις, στις περιοχές του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, Λουτρακίου, αντιμετωπίζουν οι ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Ειδικότερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι εστίες της φωτιάς παίρνουν διαστάσεις, με αποτέλεσμα να φθάνουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν συνεχώς να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, «η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη και απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, ενώ το μέτωπο έχει ανατολική κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου».

Νέα διακοπή δρομολογίων στον Προαστιακό – Για ποια πρόκειται

Μόνο για λίγες ώρες λειτούργησε την Τρίτη ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος προς Κιάτο, καθώς λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ανακοινώθηκε νέα διακοπή της κυκλοφορίας από τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ) εξαιτίας πυρκαγιάς κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κορίνθου.

Τα δρομολόγια στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο – Άνω Λιόσια θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία μέχρι νεωτέρας, όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train.

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία του Προαστιακού προς Κιάτο είχε διακοπεί και τη Δευτέρα, ενώ τα δρομολόγια επανήλθαν στις 9 το πρωί της Τρίτης. Ωστόσο, η κατάσταση που διαμορφώνεται με την πυρκαγιά δεν επιτρέπει τη συνέχισή τους.

Λουτράκι: Πληγέντες από την φωτιά φιλοξενούνται σε ξενοδοχείo

Πρωτοβουλία για την φιλοξενία πληγέντων από την φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου έχει λάβει ο δήμος, σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων Κορινθίας και τους ξενοδόχους.

Σύμφωνα με το δήμο Λουτρακίου, «ήδη, έχουν φιλοξενηθεί στα ξενοδοχεία του δήμου μας πάνω από 150 άτομα και συνεχίζουμε να δεχόμαστε κλήσεις συμπολιτών μας, που αναζητούν κατάλυμα για διαμονή και τους οποίους προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο».

Keywords
Αναζητήσεις
fotia-sta-dervenochoria-sti-mandra-eftase-to-metopo--kaigontai-spitia-ekkenothikan-oikismoi.htm
Τυχαία Θέματα