ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ: “ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ” – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ…ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Στην Αθήνα έφτασε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το Γάλλο πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τον Φρανσουά Ολάντ συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του.

Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν. Επίσης ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος καθώς και μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα.

Μετά τη σύντομη ανεπίσημη υποδοχή το αυτοκίνητο με τον Πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα όπου ο αρχηγός του Γαλλικού Κράτους θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στο Σύνταγμα θα τους περιμένει ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ακολούθως ο κ. Ολάντ και η πολιτική συνοδεία του θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει η τελετή επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και σύσκεψη των αντιπροσωπειών. Στην συνέχεια θα λάβει χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το διάσημο του μεγαλόσταυρου του τάγματος του Σωτήρος.

Στις 8:00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στους υψηλούς καλεσμένους του και στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

«Το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο, οι προθεσμίες σύντομες, αλλά είναι καιρός η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση. Και θα είμαι εκεί για να τη βοηθήσω όπως έκανα πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», αναφέρει σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φτάνει το απόγευμα στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Ο γάλλος πρόεδρος επισημαίνει ότι η συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο βασίζεται στην υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξει η Αθήνα και την αλληλεγγύη των εταίρων.

Ο κ. Ολάντ δίνει έμφαση στην ανάγκη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και απευθύνει προσκλητήριο σε γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν περισσότερο στη χώρα μας.

Επιμένει ότι οι δύσκολες και «επιβλητικές» μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη εγκατάλειψης της λιτότητας, σημειώνει ότι η Ευρώπη έχει κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί, προσθέτοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση των επενδύσεων.»

Για το προσφυγικό, ο Φρανσουά Ολάντ επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα μόνη της, αλλά τόσο η χώρα μας όσο και η Ιταλία πρέπει να δημιουργήσουν hot spots στις επικράτειές τους.

O Φρανσουά Ολάντ συνοδεύεται από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργό Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, τη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ υπουργό Παιδείας, τον Μισέλ Σαπέν υπουργό Οικονομικών, τη Φλερ Πελερέν υπουργό Πολιτισμού και Επικοινωνίας, τον Αρλέμ Ντεζίρ γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και 70 επιχειρηματίες.

Ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Γάλλο πρόεδρο και στοχεύουν σε περαιτέρω συνεργασίες, είναι και ορισμένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες, σε πρωτοποριακούς τομείς όπως : Η γαλλική CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC ( Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στη Grenoble, η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και το συγκρότημα «Aerospace cluster» στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου είναι και η επίσκεψη στην ελληνική καινοτόμο πρωτοβουλία «Corallia».

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ – Η ΥΠΟΔΟΧΗ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο στις 4:50 το απόγευμα της Πέμπτης και θα τον υποδεχθεί ανεπισήμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αμέσως μετά την υποδοχή από τον Πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν με προορισμό το Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.

Ο γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ θα τους υποδεχθεί ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, κ. Πάνος Καμμένος.

Μετά το πέρας της τελετής κατάθεσης στεφάνου ο κ. Ολάντ και η επίσημη αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύει θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στς 17:45 θα λάβει χώρα η επίσημη τελετή υποδοχής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν ημίωρη συνάντηση των δυο Προέδρων στο Προεδρικό Μέγαρο και αμέσως μετά διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, και στη συνέχεια τελετή παρασημοφόρησης του Γάλλου Προέδρου Ολάντ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20:00 το βράδυ.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής ξεκινά στις 08:30 το πρωί με την αναχώρηση του Προέδρου Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Πρεσβεία της Γαλλία, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες.

Αμέσως μετά ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 09:45 με τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, μετά το πέρας των οποίων θα παραχωρηθεί Κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η επίσημη αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν στις 11:55 για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ο κ. Ολάντ θα εκφωνήσει ομιλία.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα μεταβούν για περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός προς τιμήν του κ. Ολάντ και της συνοδείας του και ακολούθως ο Γάλλος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του κ.Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 16:00 αναμένεται η αναχώρηση του Γάλλου Προέδρου για τη Γαλλική Σχολή Αθηνών όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και αμέσως μετά θα μεταβεί στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών “Κοραλλία” , όπου θα είναι και ο τελευταίος του σταθμός στην Αθήνα, πριν από την μετάβασή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, απ’ όπου θα αναχωρήσει με ειδική πτήση για το Παρίσι στις 19:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα