Γαλλία: Εκτεταμένα επεισόδια – Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των πολιτών για το συνταξιοδοτικό

Πρωτοφανείς είναι εικόνες από τις διαδηλώσεις στη Γαλλία που κάνουν τον γύρο του κόσμου, καθώς οι πολίτες συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες του περισσότερο εξοργισμένοι μετά τη συνέντευξη Μακρόν για το συνταξιοδοτικό.

Χθες Πέμπτη διοργανώθηκε η «μητέρα των απεργιών», κατά την οποία πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε δεκάδες πόλεις της χώρας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, παρότι αυτή έχει

ήδη ψηφιστεί.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία, ενώ μόνο στο Παρίσι συγκεντρώθηκαν 119.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα και 80 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα.

Για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια, τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο στις διαδηλώσεις και να απεργήσουν μαζί, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν ακόμη φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο σήμερα είναι νόμος του κράτους. Οι πολίτες ζητούν επίσης την παραίτηση τόσο του Μακρόν όσο και της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος απέτυχε να κατευνάσει την οργή των πολιτών, αντίθετα, φαίνεται ότι την ενέτεινε περισσότερο. Όπως τόνισε, δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κανέναν ανασχηματισμό, απόσυρση ή εκλογική διαδικασία και ότι προτίθεται να εφαρμόσει τον νόμο κατά γράμμα.

Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εφημερίδα «Le Figaro» με συμμετέχοντες ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, φάνηκε πως το 76% των Γάλλων «δεν πείστηκε» από τη συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν.

Ιδιαίτερα εκτεταμένα επεισόδια
Οι συγκεντρώσεις στις περισσότερες πόλεις ήταν μαζικές και διήρκεσαν από το πρωί έως αργά το απόγευμα. Ωστόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Μασσαλία, η Ρεν, η Λιόν και το Παρίσι σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία και επεισόδια.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, όπου η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία της Βαστίλης, τοποθεσία με ιστορική σημασία, τα επεισόδια υπήρξαν ιδιαίτερα εκτεταμένα, με διαδηλωτές να πετούν βόμβες μολότοφ και να επιτίθενται σε βιτρίνες καταστημάτων, ενώ συνθήματα κατά της κυβέρνησης γράφτηκαν σε τοίχους κτιρίων στο κέντρο της πόλης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ ένας αστυνομικός έχασε τις αισθήσεις του στις οδομαχίες, που συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Πέμπτης στο Παρίσι σημειώθηκαν άγρια επεισόδια.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα