Γαλλία: Επαναλαμβάνει ο Μακρόν ότι δεν αποκλείεται η αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία

Δεν αποκλείει την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να αποτραπεί νίκη της Ρωσίας στο πόλεμο που ξέσπασε πριν από δύο χρόνια, όπως επανέλαβε χθες Πέμπτη σε συνέντευξή του.

«Όλες αυτές οι επιλογές είναι πιθανές» είπε συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France 2, επιμένοντας: «Αν θέλουμε να επιτύχουμε ειρήνη στην Ουκρανία, δεν

μπορούμε να είμαστε αδύναμοι… Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα και να πούμε με αποφασιστικότητα, βούληση και θάρρος πως είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα μέσα ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας, η Ρωσία να μη νικήσει στον πόλεμο».

Όπως υποστήριξε, αφού η Ρωσία δεν βάζει όρια στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας ούτε η Δύση μπορεί να επιβάλει όρια στην υποστήριξή της στο Κίεβο.

«Ο μοναδικός υπεύθυνος θα είναι το καθεστώς στο Κρεμλίνο, όχι εμείς» εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας και συνέχισε: «Δεν θα επιτεθούμε ποτέ, δεν θα πάρουμε τέτοια πρωτοβουλία, η Γαλλία είναι δύναμη ειρήνης».

«Αν η Ρωσία νικούσε, οι ζωές των Γάλλων θα άλλαζαν. Δεν θα είχαμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο Μακρόν, σύμφωνα με τον οποίο η «όρεξη» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάκτηση εδαφών δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία. «Το να θέλεις ειρήνη σήμερα σημαίνει να μην αφήσεις την Ουκρανία να αποτύχει» υπογράμμισε ακόμη.

Αξίζε να αναφερθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος έκανε αυτά τα σχόλια τρεις εβδομάδες αφού οι αρχικές δηλώσεις του για το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν δυτικά στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια -με άλλα λόγια να εμπλακεί άμεσα το NATO στον πόλεμο- προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Γαλλίας.

Κατηγορηματικά αντίθετος ο Ταγιάνι

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό όμιλο Μπερλουσκόνι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποστείλει η χώρα του στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

«Αποκλείω το ενδεχόμενο να στείλουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, διότι εμείς επιθυμούμε την ειρήνη, θέλουμε να υπάρξει διαπραγμάτευση, αλλά δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο με την Ρωσία, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Το έχει κάνει σαφές, άλλωστε, και ο συνάδελφός μου, ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο. Ούτε που το σκεφτόμαστε να στείλουμε δυνάμεις μας να πολεμήσουν. Η Ιταλία βοηθά την Ουκρανία, ώστε να είναι σε θέση να αμυνθεί».

Keywords
Αναζητήσεις
gallia-epanalamvanei-o-makron-oti-den-apokleietai-i-apostoli-chersaion-stratevmaton-stin-oukrania.htm
Τυχαία Θέματα