ΓΑΛΛΙΑ: Πρώτο σε δημοσκόπηση του ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λε Πεν – Το στηρίζει και ο Αλέν Ντελόν…

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, που μόνο η Μέρκελ δεν την βλέπει, οδηγεί την πολιτική σκηνή δεξιότερα. Και ορισμένες φορές, όπως στην περίπτωση της Γαλλάις, πολύ δεξιότερα! Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λε Πεν λοιπόν, προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες ευρωοκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop για την Le Nouvel Observateur.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα, η δημοσκόπηση

δείχνει ότι το 24% των ερωτηθέντων θα ψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα της Λε Πεν.

Το κεντροδεξιό κόμμα UMP συγκεντρώνει το 22%, ενώ οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ έρχονται τρίτοι με 19%.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι η δημοσκόπηση “δεν αποτελεί φυσικά πρόβλεψη, αλλά περιγράφει μια νέα πραγματικότητα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας”.

“Αλλάζει η φύση του Εθνικού Μετώπου. Η θέση του δεν βρίσκεται πια στα περιθώρια της πολιτικής σκηνής” επισημαίνει η εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα κέρδισε ποσοστό 18% στις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς.

Σχεδόν μια στις πέντε γυναίκες και περίπου το 25% των νέων κάτω των 24 ετών ψήφισε το κόμμα.

ΜΑΖΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΝ ΝΤΕΛΟΝ

Ο ηθοποιός Αλέν Ντελόν, δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Λε Ματέν πως «επιδοκιμάζει» τη «σημαντική θέση του Εθνικού Μετώπου», εκτιμώντας ταυτόχρονα πως «δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο εάν ο Νικολά Σαρκοζί ήταν ακόμη πρόεδρος».

Ερωτηθείς για την άνοδο της ακροδεξιάς, τόσο στη Γαλλία με το Εθνικό Μέτωπο, όσο και στη Γενεύη με το Κίνημα των Πολιτών της Γενεύης (MCG), ο Ντελόν τη χαρακτήρισε «εποικοδομητική». «Εποικοδομητική διότι ο κόσμος έχει βαρεθεί να του μιλάμε όπως κάνουμε τώρα. Θέλουν πράξεις, θέλουν άλλα πράγματα. Έχουν γνωρίσει μία άλλη Γαλλία υπό τον Ντε Γκολ, ή ακόμη και με τον Μιτεράν», είπε ο 77χρονος ηθοποιός.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα του Εθνικού Μετώπου να κάνει πράξη τη ρητορική του, ο Αλέν Ντελόν δήλωσε πεπεισμένος ότι «είναι ικανό εάν κατορθώσει να έχει πίσω του μία στέρεα εκλογική δύναμη. Επί χρόνια, ο Λεπέν κι η κόρη του αγωνίζονταν, αλλά μάχονταν λίγο πολύ μόνοι τους. Τώρα, για πρώτη φορά δεν είναι μόνοι τους. Έχουν τους Γάλλους στο πλευρό τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα