Γάζα: Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι ισραηλινές επιχειρήσεις – Φόβοι για κλιμάκωση προς Βορρά

Στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας επικεντρώνει τις επιχειρήσεις του ο ισραηλινός στρατός, παρά την ολοένα πιο κρίσιμη κατάσταση για τους άμαχους, τις εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και τις ανησυχίες για εξάπλωση του πολέμου στο λεγόμενο «βόρειο μέτωπο», δηλαδή στα σύνορα με τον Λίβανο.

Πέραν της Λωρίδας της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις πολλαπλασίασαν τις επιχειρήσεις τους σε μεγάλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ιδίως στην Τζενίν και τη Ραμάλα, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής

του Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Το γενικό επιτελείο στρατού προειδοποίησε εναντίον της εντατικοποίησης των πυρών κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο κυρίως από στοιχεία της Χεζμπολάχ, του λιβανικού σιιτικού κινήματος που, όπως και η Χαμάς, αποτελεί μέρος του «άξονα της αντίστασης», οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράκ και εχθρικών έναντι του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί ανέφερε ότι οι άνδρες του βρίσκονται «σε πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας για την εξάπλωση των μαχών στον Βορρά», όπου οι ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ είναι πρακτικά καθημερινές.

Στη Λωρίδα της Γάζας ο άμαχος πληθυσμός βρίσκεται αντιμέτωπος με ολοένα πιο σοβαρό κίνδυνο. «Πεινασμένοι άνθρωποι απέκλεισαν αυτοκινητοπομπή μας με την ελπίδα πως θα έβρισκαν κάτι να φάνε» ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε για ακόμη μία φορά το αίτημά του να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό «διαρκής κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Keywords
Αναζητήσεις
gaza-synechizontai-akatapafsta-oi-israilines-epicheiriseis--fovoi-gia-klimakosi-pros-vorra.htm
Τυχαία Θέματα