Γερμανία: Χαμηλότερες από τις προβλέψεις οι βιομηχανίες παραγγελίες τον Νοέμβριο

10:48 8/1/2024 - Πηγή: BankWars

Κάτω από τις προβλέψεις ήταν οι βιομηχανίες παραγγελίες στη Γερμανία τον Νοέμβριο. Πρόκειται για ένα αποθαρρυντικό σημάδι για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία στηρίζεται στον βιομηχανικό τομέα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Τα στοιχεία έδειξαν αύξηση της ζήτησης κατά 0,3%, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 1,1%, έπειτα από τη μείωση κατά 3,8% τον Οκτώβριο. Η αύξηση οφείλεται στις μεγάλες παραγγελίες, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Οι βιομηχανικές

παραγγελίες υπογραμμίζουν τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Γερμανία λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης. Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι μάλλον έχει βυθίσει τη χώρα στην πρώτη της ύφεση μετά την πανδημία. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να δείξουν μια δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

«Η σημερινή βελτίωση των στοιχείων των βιομηχανικών παραγγελιών είναι πολύ μικρή για να οδηγήσει σε μια σημαντική ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες», εξήγησε στο Bloomberg ο Carsten Brzeski, αναλυτής της ING. «Χρειάζονται ακόμη πολλά τέτοια θετικά στοιχεία για να σηματοδοτήσουν την οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας».

Η απειλή απεργιών στα τρένα, οι βίαιες διαμαρτυρίες θυμωμένων αγροτών και η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο από τη δημοσιονομική κρίση στο Βερολίνο αποτελούν επίσης «πονοκεφάλους» για τη γερμανική οικονομία.

Πάντως, τα στοιχεία για το εμπόριο ήταν πιο θετικά. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,7% από τον Οκτώβριο, στο μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο.

Έτσι, ενώ η  Bundesbank περιμένει ανάπτυξη μόλις 0,4% φέτος, οι αδύναμες επιδόσεις της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μπορεί τουλάχιστον να βοηθήσουν στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%. Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασαν αύξηση 3,8% τον Δεκέμβριο, μικρότερη από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Keywords
Αναζητήσεις
germania-chamiloteres-apo-tis-provlepseis-oi-viomichanies-parangelies-ton-noemvrio.htm
Τυχαία Θέματα