Γερμανία εναντίον …όλων στο Ecofin για την τραπεζική ενοποίηση

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στο σημερινό Ecofin θα προσπαθήσουν να πετύχουν συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση πριν κλείσει το έτος.

Επί τάπητος βρίσκεται το σχέδιο δημιουργίας ενός κοινού πλαισίου για τον τραπεζικό κλάδο το οποίο θα χειρίζεται τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που αντιμετωπίζουν κεφαλαιακό κενό.

Η δημιουργία μίας κοινής αρχής που θα αναλαμβάνει την εκκαθάριση των τραπεζών και ενός κοινού

ταμείου που θα αναλαμβάνει το σχετικό κόστος θα αποτελέσει το σημαντικότερο βήμα ολοκλήρωσης μετά την υιοθέτηση του ευρώ.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς τα stress test θα διεξαχθούν το 2014.

Παρά την αρχική αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στο χθεσινό Eurogroup, η Γερμανία επιμένει ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν ριζικά και διατυπώνουν διαφορετικό όραμα για την τραπεζική ενοποίηση. Το Βερολίνο δεν θέλει να δώσει τόση εξουσία σε μία κεντρική αρχή τραπεζική αρχή και επιμένει ότι για να χρησιμοποιηθεί ο ESM θα πρέπει να υπάρξει πρώτα αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ. Η Γαλλία, έχοντας την στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, ζητά αντίθετα να επιδειχθεί ευρωπαϊκή ενότητα σε αυτό το μείζον θέμα.

Επίσης, οι περισσότερες χώρες δέχονται να αναλάβει η Κομισιόν τα ηνία της νέας αρχής εκκαθάρισης (η ΕΚΤ έχει τον εποπτικό ρόλο). Και σε αυτό το σημείο όμως, η Γερμανία αντιδρά, ζητώντας οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους 28 υπουργούς Οικονομικών.

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση της νέας αρχής εκκαθάρισης, το μεγαλύτερο μέρος εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από τις ίδιες τις τράπεζες μέσω τακτικών συνεισφορών.

Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι πως σε περίπτωση εκκαθάρισης μίας τράπεζας, πρώτα θα εξαντλούνται οι δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από μετόχους, ομολογιούχους, ακόμη και μετόχους (bail in).

Original article: Γερμανία εναντίον …όλων στο Ecofin για την τραπεζική ενοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα