Γιατί είναι σημαντικό το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ – Η συνάντηση με τον Ομπάμα

08:33 4/8/2013 - Πηγή: BankWars

O Α.Σαμαράς πραγματοποιεί το πρώτο υπερατλαντικό του ταξίδι και συναντάται την Πέμπτη, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα .

Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις ΗΠΑ αφήνοντας πίσω αρκετά ανοικτά μέτωπα, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέγγενη αφενός των πιέσεων της τρόικας για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων (κινητικότητα, απολύσεις, επίτευξη φορολογικών και δημοσιονομικών στόχων), αφετέρου δε της κοινωνικής και πολιτικής κόπωσης

που προκαλεί η συνεχής λήψη μέτρων αλλά και η απειλή ανοίγματος νέων πληγών, όπως η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία που συναντά την αντίδραση των βουλευτών.

Μακριά από τη λογική των δημοσίων σχέσεων, όπως γράφει η εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» στόχος του Ελληνα πρωθυπουργού είναι μία ειλικρινής συζήτηση με τον κ. Ομπάμα που θα έχει ως άξονες την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και την επιμονή στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και, κυρίως, τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αθήνα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Αν μετά τις γερμανικές εκλογές η Ευρωζώνη ξαναμπεί στο στόχαστρο των αγορών και οι χώρες του Νότου να πιέζονται ταυτόχρονα να λάβουν μέτρα που θα συμπιέζουν σε οριακό σημείο την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τις εξελίξεις ως θεατής.

Εν μέσω εστιών έντασης (Τουρκία, Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία), η Αθήνα προβάλλει για τον αμερικανικό παράγοντα ως σημείο σταθερότητας με ισχυρό γεωστρατηγικό ρόλο, ο οποίος ενισχύεται από την απόφαση για τη χάραξη του αγωγού ΤΑΡ και τις ενδείξεις ύπαρξης ικανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα