Γιατί η παγκόσμια ημέρα της Eλληνικής γλώσσας θα έπρεπε να είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Ελληνισμού!

Παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσας πριν λίγες ημέρες. Η προσφορά της στον κόσμο ανυπολόγιστη.

Όσο πιο αναλυτικό είναι ένα Αγγλικό λεξικό, τόσες περισσότερες ελληνικές λέξεις περιλαμβάνει. Το Webster για παράδειγμα, περιλαμβάνει 42.994 πρωτογενείς λέξεις, που αντιστοιχούν στο 25% επί του συνόλου! Όπως λένε οι Αμερικανοί όταν ψάχνουν να βρουν μιά λέξη: “The Greeks have a word for it”!

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Σε μια

απλή συνομιλία, προφέρουμε κατά μέσο όρο 180 λέξεις ανά λεπτό. Οι λέξεις επιλέγονται από ένα νοητικό λεξικό 60000-120000 λέξεων και η άψογη εκτέλεση στην παραγωγή γλώσσας, συμβαδίζει με μια εκπληκτική ικανότητα κατανόησης της.

Καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο, εσείς οι ίδιοι, παίρνετε μέρος σε ένα από τα θαύματα του φυσικού κόσμου. Γιατί εσείς και εγώ, έχουμε την εντυπωσιακή ικανότητα να μπορούμε να διαμορφώνουμε γεγονότα, ο ένας στον εγκέφαλο του άλλου, με εξαιρετική ακρίβεια. Η μοναδική αυτή ανθρώπινη ικανότητα είναι η γλώσσα, και είναι τόσο φυσική που έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα θαύμα. Παράφραση από Steven Pinker, 1994.

H επεξεργασία της γλώσσας στον εγκέφαλο γίνεται σε συγκεκριμένες και εντοπισμένες δομές, άποψη που εγκαθιδρύθηκε μόλις στις αρχές του 70. Χοντρικά, και χωρίς να υπεραναλύουμε επιμέρους νευρικές περιοχές που συνδέονται με τις δυο βασικές, η περιοχή του Broca στον μετωπιαίο λοβό του φλοιού είναι υπεύθυνη για την παραγωγή λόγου, ενώ η περιοχή Wernicke στον κροταφιαίο λοβό, είναι υπεύθυνη για την κατανόησή της. Στο 97% των ανθρώπων και οι δυο αυτές περιοχές βρίσκονται στο αριστερό ημισφαίριο. Έτσι για την παραγωγή και κατανόηση του λόγου, με τη σημερινή μορφή της, η Ελληνική γλώσσα ενεργοποιεί κυρίως το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Η αρχαία ελληνική γλώσσα, από την άλλη πλευρά, που χαρακτηρίζεται από λογική συνοχή και αισθητική, και αποτελεί την πιο ουσιαστική συνεισφορά του Ελληνικού πολιτισμού στον σύγχρονο κόσμο, ξεχώριζε από όλες τις άλλες γλώσσες για την προσωδία της! Μέσα απο την προσωδία (μακρά- βραχέα) περνούσαν τα μηνύματα και οι διδασκαλίες. Κατεύθυνε και διαπαιδαγωγούσε τον άνθρωπο με ποίηση και μουσική. Αλλά αυτό τι μπορεί να σημαίνει για τον ίδιο τον εγκέφαλο και τη ζωή μας;

Σήμερα, μετά από πολλές έρευνες, γνωρίζουμε ότι οι νοηματικές γλώσσες έχουν συναισθηματικό τόνο, ο οποίος στο λόγο ονομάζεται προσωδία. Η προσωδία όμως δημιουργείται στις αντίστοιχες περιοχές του δεξιού ημισφαιρίου! Αυτό σημαίνει ότι αποκόπτοντας τη γλώσσα μας από τη μουσικότητά της, της στέρησαν την ελεύθερη έκφραση, και συγχρόνως κατάργησαν την ενεργοποίηση του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, δυστυχώς όχι χωρίς συνέπειες, αφού εκεί εδράζεται η αισθητική, η μουσική, η αρμονία, η διαίσθηση και η φαντασία!

Η αρχαία ελληνική γλώσσα και σκέψη, δημιούργησαν ποίηση, ρητορική, πολιτική, φιλοσοφία και ανέπτυξαν τις ιδέες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αυτογνωσίας, της μετριοπάθειας, της ελευθερίας του λόγου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την εξαιρετική αισθητική και τις έννοιες της ομορφιάς και αρμονίας! Μήπως η χρησιμοποίηση του αριστερού μόνο ημισφαιρίου του εγκεφάλου ήταν ακρωτηριασμός που οδηγεί αυτιστικά και μόνο στον ορθολογισμό, και στην επιστήμη? Μήπως χάνεται η ανθρωπότητα στον ορθολογισμό της, και δεν ισορροπεί, χαμένη σε συναισθηματική έρημο, απουσία αισθητικής, αρμονίας και φαντασίας?

Θα μπορούσε κάποιος να αντιπαραθέσει: “Μα στον σύγχρονο κόσμο, υπάρχει αισθητική, μουσική, τέχνες του λόγου…” Βεβαίως και υπάρχουν, όμως η καθημερινότητα απομακρύνει το σύνολο των ανθρώπων από την αισθητική καλλιέργεια. Αντιθέτως, αν το συναίσθημα, η μουσικότητα, η αρμονία βρισκόταν μέσα στην καθημερινή μας πράξη, και τι πιο καθημερινό από τη γλώσσα, οι νευρικές συνδέσεις μεταξύ των δυο ημισφαιρίων θα πύκνωναν με αποτέλεσμα μια επιθυμητή ισορροπία, τέτοια που η γνώση δεν θα είναι πλέον στείρα αλλά θα οδηγεί σε άλλα μονοπάτια!

Ας φυλάξουμε τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από τη γλώσσα μας, ας καταργήσουμε τα Greeklish, ας μην την εξευτελίζουμε, και ας την γιορτάζουμε όπως της αξίζει!

Πηγη: healthyvoice.gr 

Keywords
Αναζητήσεις
giati-i-pagkosmia-imera-tis-ellinikis-glossas-tha-eprepe-na-einai-i-megalyteri-giorti-tou-ellinismou.htm
Τυχαία Θέματα