Γιατί καθυστερεί η συμφωνία για την κυπριακή διάσωση – Δέσμευση εσόδων από φυσικό αέριο «βλέπει» η Deutsche Bank

Δεν «βλέπει» να γίνεται σύντομα η συμφωνία για την Κύπρο o γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung. Η Deutsche Bank δεν αποκλείει την ανάγκη για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,

αλλά και την ανάγκη δέσμευσης των εσόδων από φυσικό αέριο.

Η τράπεζα σε έκθεσή της για την Κύπρο τονίζει ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναμένεται να ανέλθει στο 140% του ΑΕΠ και έχουν τεθεί ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (3 δισ. ευρώ όπως προτείνεται από το υπουργείο Οικονομικών) θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το χρέος στο 106% του ΑΕΠ.

Σόιμπλε: Δεν βλέπω σύντομα συμφωνία για Κύπρο – Εξηγεί τους λόγους

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ακόμη μακριά από μια απόφαση αναφορικά με ένα πακέτο δανειακής βοήθειας». Κατ’ αρχήν θα πρέπει να εξακριβωθεί εάν τα προβλήματα στην Κύπρο θέτουν σε κίνδυνο συνολικά την ευρωζώνη.

Αυτή είναι η προϋπόθεση για να δοθεί βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν η τρόικα και η Κύπρος σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η προβληματική του ξεπλύματος χρήματος ανήκει σε αυτό, λέει ο Σόιμπλε.

Keywords
Τυχαία Θέματα