Γκρι σκούρος ο καπνός από το Χίλτον – Απολύσεις, λοκ άουτ, κόψιμο συντάξεων ζητά το ΔΝΤ

20:39 9/3/2017 - Πηγή: BankWars

“Γκρίζος”…προς το μαύρο, ο καπνός που βγήκε από το Χίλτον σήμερα. Οι διαπραγματεύσεις διακόπτονται προσωρινά, συμφωνία στα σημαντικά δεν επήλθε και επικεφαλής των θεσμών θα αποχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή καθώς θα παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup που γίνεται με τηλεδιάσκεψη.

Τον τόνο του “γκρι – μαύρο”, έδωσε η Ντέλια Βελκουλέσκου. Η εκπρόσωπος του Ταμείου απέρριψε όλες τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, δεν συζήτησε καν με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές

πρακτικές και ζητά:

Κατάργηση του προ εγκριτικού ρόλου του Υπ. Εργασίας στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεωνΑύξηση του ποσοστού ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 8 – 10%Απορρίπτει κατηγορηματικά την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίαςΘεσμοθέτηση του λοκ άουτ (Η ελληνική πλευρά είναι αντιμέτωπη με ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ σε ότι αφορά στις ομαδικές απολύσεις και στο λοκ άουτ, ανέφερε κυβερνητική πηγή).Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82.

ΑΜΕΣΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι δανειστές ζητούν περικοπή κατά 1,4 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Aφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς «ακαριαία» στις συντάξεις το 2019 ή το 2020 ζητούν η δανειστές αποκρούοντας το αίτημα της ελληνικής πλευράς για εφαρμογή μεταβατικής περιόδου 3-5 ετών.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι προσπάθησαν να πείσουν τους δανειστές να δεχτούν τη σταδιακή μείωση των συντάξεων με το επιχείρημα ότι πουθενά στον κόσμο δεν εφαρμόζεται μεταρρύθμιση με μεγάλες απώλειες χωρίς μεταβατική περίοδο.

Στο θέμα αυτό φαίνεται πάντως ότι υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών καθώς το ΔΝΤ ζητεί θεσμοθέτηση μέτρων άμεσης εφαρμογής δηλαδή από το 2018, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για εφαρμογή αυτών των μέτρων μαζί με τα «αντίμετρα» από το 2019 ή από το 2020 και μετά.

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων στα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ: Πρόοδος και διαφωνίες

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε ένα «ισορροπημένο» δημοσιονομικό πακέτο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2019. Μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών παραμένουν τρεις σημαντικές διαφορές:

1. Το μέγεθος του πακέτου, με τους δανειστές να αξιώνουν νέα μέτρα 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή μέτρα 3,6 δισ. ευρώ

2. Διαφορές στην ισορροπία μέτρων-αντιμέτρων

3. Ασυμφωνία στα εργασιακά.

Θεσμοί: Στόχος συμφωνία staff level agreement στις 20/3

«Τα κλιμάκια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας διεξήγαν πολιτικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε μέρος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement)».

Keywords
Τυχαία Θέματα