Γνωρίζετε πως μπορείτε να προάγετε την εγκεφαλική σας υγεία μέσω της φυσικοθεραπείας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν σωματικό πόνο γνωρίζουν καλά την ψυχική δυσφορία που μπορεί να προκαλέσει. Είναι αυτονόητο ότι η εμπειρία του πόνου και του στρες έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική μας διάθεση και ψυχική υγεία.

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Η φυσικοθεραπεία έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανακούφιση οποιουδήποτε αισθήματος σωματικού πόνου και επομένως μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα αισθήματα άγχους

και συναισθηματικής πίεσης.

Οι ασθενείς μας συχνά περιγράφουν αυτή την ανακούφιση από τον πόνο ως την απομάκρυνση ενός σωματικού και συναισθηματικού βάρους για το οποίο δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν συνεχώς ή να αγχώνονται. Κατά τη διάρκεια και μετά τη συνάντηση με την ομάδα μας, οι ασθενείς αυτοί κατανοούν καλύτερα τον πόνο τους και γνωρίζουν πώς να τον προλαμβάνουν – δίνοντάς τους ξανά τον έλεγχο και επιτρέποντας στον εγκέφαλό τους να εστιάσει την ενέργειά του αλλού.

Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν επίσης αυτό που είναι γνωστό ως “runner’s high” μετά την ολοκλήρωση μιας προπόνησης ή άσκησης φυσιοθεραπείας.

Αυτή η αίσθηση συνδέεται συχνά με συναισθήματα ευτυχίας, αυξημένη ανοχή στον πόνο και μειωμένα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση μιας άσκησης. Αυτό συμβαίνει επειδή η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι οι χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας που συνδέονται με τη μειωμένη αντίληψη του στρες και του πόνου.

Ουσιαστικά, το σώμα μας βιώνει ένα είδος χημικής ανόδου μετά την ολοκλήρωση μιας απαιτητικής ή νέας άσκησης, παρόμοια με τα συναισθήματα επίτευξης και ανταμοιβής. Η εκπόνηση του σχεδίου αποκατάστασης και η επίτευξη των στόχων της άσκησής σας θα σας δώσει αυτή την ώθηση ευτυχίας και επίτευξης.

Ας ρυθμίσουμε τη διάθεσή μας!

Κάνοντας σωματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη φυσιοθεραπεία απελευθερώνονται επίσης άλλες χημικές ουσίες που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών, απελευθερώνονται όταν ο εγκέφαλός σας ανιχνεύει τη σωματική δραστηριότητα ως έναν τρόπο επιβράβευσης του σώματός σας.

Όπως γνωρίζετε τώρα, οι ενδορφίνες συνδέονται με το αίσθημα του “runner’s high” και είναι το φυσικό παυσίπονο του σώματός μας. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι ενδορφίνες επεξεργάζονται στην πραγματικότητα από τους ίδιους υποδοχείς με την κωδεΐνη και τη μορφίνη, οπότε έχουν παρόμοια επίδραση χωρίς τις εθιστικές ιδιότητες.

Οι ενδορφίνες ενεργοποιούνται αμέσως κατά τη διάρκεια του αισθήματος του πόνου της άσκησης, αλλά δεν συσσωρεύονται σημαντικά στην κυκλοφορία του αίματός σας μέχρι περίπου μία ώρα αργότερα. Αυτό εξηγεί γιατί συχνά αισθανόμαστε υπέροχα αμέσως μετά από μια απαιτητική προπόνηση!

Η σεροτονίνη είναι γνωστή ως η χημική ουσία “ευεξίας” που συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης και στην ενίσχυση των συναισθημάτων ευτυχίας και θετικότητας. Αυτή η περίπλοκη ορμόνη θεωρείται ένας από τους βασικούς νευροδιαβιβαστές που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης που ενισχύει τη θετική διάθεση και μπορεί επίσης να αυξηθεί μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, του μασάζ και του διαλογισμού.

Η ντοπαμίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη ανταμοιβής που παρέχει συναισθήματα ικανοποίησης και επίτευξης μετά την ολοκλήρωση μιας άσκησης. Σκεφτείτε ότι αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι ο τρόπος του σώματός μας να μας ευχαριστήσει για την άσκηση, να μας δείξει ότι την απολαμβάνει και να μας ενθαρρύνει να την ξανακάνουμε.

Τέλος, η νορεπινεφρίνη βοηθά στη ρύθμιση του στρες και παρέχει στον εγκέφαλό σας κίνητρα κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση. Η νορεπινεφρίνη είναι ο ένοχος που σας κάνει να αισθάνεστε ανίκητοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τα πάντα μετά την ολοκλήρωση μιας προπόνησης.

Η απελευθέρωση όλων αυτών των νευροδιαβιβαστών θα βοηθήσει επίσης στη ρύθμιση του προγράμματος του ύπνου μας! Όλοι έχουμε υποφέρει από έλλειψη ύπνου που μας αφήνει δύστροπους και ευερέθιστους το επόμενο πρωί. Η εκτέλεση των ασκήσεων φυσιοθεραπείας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να έχετε έναν καλό βραδινό ύπνο, βελτιώνοντας την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου.

Τώρα που μάθαμε πως προάγεται η εγκεφαλική υγεία, δεν μένει παρά να επωφεληθούμε και να νιώσουμε τα οφέλη της φυσικοθεραπευτικής άσκησης.

Πηγη: healthyvoice.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα