Η Gazprom “πνίγει” Γερμανία και Ιταλία – Περιορίζει την αποστολή φυσικού αερίου, εκτινάσσει τις τιμές

Εκτίναξε σε νέα ύψη για δεύτερη μέρα τις τιμές του φυσικού αερίου η Gazprom περιορίζοντας κι άλλο τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω του   αγωγού Nord Stream που διοχετεύει  αέριο στη Γερμανία μέσω Βαλτικής, κατά περίπου 60%.
Αφού  ανακοίνωσε μείωση της χωρητικότητας του αγωγού κατά 40% την Τρίτη, η Gazprom διέκοψε σήμερα  τη λειτουργία ενός τρίτου στροβίλου ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του μεγαλύτερου αγωγού της προς την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου να φτάσουν στα 117 ευρώ ανά ΜWh.

Την Τρίτη, 

η εταιρεία είπε ότι η μεταφορά αερίου  θα περιοριζόταν  στα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως λόγω έλλειψης λειτουργικών συμπιεστών στο Portovaya, το σημείο εισόδου του Nord Stream στη ρωσική ακτή της Βαλτικής.

Το ζήτημα έχει προκύψει αφότου μια τουρμπίνα του αγωγού που είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση, δεν έχει επιστραφεί ακόμα λόγω των κυρώσεων. Μάλιστα, η Gazprom κατηγορούσε την Siemens για την καθυστέρηση.

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ψαλίδι 15% της παροχής ρωσικού αερίου στη Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η Gazprom, μία μέρα αφότου περιόρισε κατά 40% την παροχή στη Γερμανία μέσω του Nord Stream. Το εν λόγω εμπάργκο αφορά τον ιταλικό ημικρατικό ενεργειακό όμιλο Eni, ο οποίος διαχειρίζεται την ενεργειακή τροφοδότηση της χώρας.

«Η Eni επιβεβαιώνει ότι η Gazprom τής γνωστοποίησε περιορισμένη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου για σήμερα, που αντιστοιχεί στο 15% περίπου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος του ιταλικού ομίλου, διευκρινίζοντας ότι «οι λόγοι για την μείωση δεν έχουν γνωστοποιηθεί».

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μειώνονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των απαιτήσεων της Μόσχας να πληρώνεται σε ρούβλι ως απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση εις βάρος της από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμές, αρκετές είναι οι χώρες προς τις οποίες η Gazprom έχει κλείσει τη στρόφιγγα εξαιτίας της άρνησής τους να συμμορφωθούν στις επιταγές του Κρεμλίνου.

Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ, σχεδόν οι μισές ενεργειακές πολυεθνικές της Ευρώπης έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους όρους της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό Πρακτορείο Ria Novosti.

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni, που ελέγχεται κατά 30,3% από το ιταλικό κράτος, άνοιξε λογαριασμό σε ευρώ και άλλο λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank για την πραγματοποίηση πληρωμών για προμήθειες φυσικού αερίου στο τέλος του Μαΐου, υπακούοντας στις απαιτήσεις της Μόσχας. Η πληρωμή έγινε σε ευρώ, σύμφωνα με τον ιταλικό όμιλο.

Η Ιταλία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς 95% είναι εισαγόμενο, ενώ το 40% προήλθε από την Ρωσία το 2021.

Στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μίλησε για την ανάγκη εξασφάλισης μεγαλύτερης ενεργειακής αυτονομίας. «Θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο. Εργαζόμαστε από κοινού για να χρησιμοποιήσουμε τα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου σε φυσικό αέριο και για να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα