Η Starbucks πιάστηκε στη φάκα της Εφορίας στη Μ.Βρετανία – Το κόλπο των πολυεθνικών να μην πληρώνουν φόρους – Εδώ, στην Ελλάδα, όλα… καλά με τις πολυεθνικές;

«Η Starbucks σχετικά με τη θυγατρική της στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σαν να προσφέρει δύο καφέδες: Στους επενδυτές πουλάει έναν espresso δυνατό και τονωτικό, ενώ στον Βρετανό έφορο δίνει έναν ελαφρύ γαλλικό καφέ», ανέφερε πριν μερικές εβδομάδες το Reuters.

Και επειδή στις σοβαρές  χώρες οι αρχές δεν αστειεύονται, η ώρα που η Starbucks θα

πληρώσει έφθασε.

Η Starbucks ανακοίνωσε σήμερα  ότι θα πληρώσει τα δύο προσεχή έτη φόρους περίπου 20 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών. «Η Starbucks θα πληρώνει περισσότερο εταιρικό φόρο στη Βρετανία, πέραν των νομίμων σημερινών υποχρεώσεών της», ανακοίνωσε στέλεχος της αλυσίδας λιανικής.

Η ανακοίνωση αυτή πάντως αποτελεί νίκη της Βρετανίας απέναντι στις πολυεθνικές καθώς τα Starbucks, τα τελευταία 14 χρόνια δραστηριότητάς τους στη χώρα έχουν πληρώσει μόλις 8,6 εκατ. λίρες, την ίδια ώρα που οι πωλήσεις του περασμένου έτους άγγιξαν τις 400 εκατομμύρια λίρες.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η «ΔΟΥΛΕΙΑ»

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονται επίσης και διάφοροι τρόποι μέσω των οποίων μπορούν πολυεθνικές εταιρείες να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που καταβάλλουν, μεταφέροντας κέρδη από μια χώρα σε άλλη. Μεταξύ των τρόπων αυτών συγκαταλέγονται:

• Καταβολή υψηλών royalties σε εταιρείες του ίδιου ομίλου, που όμως δραστηριοποιούνται σε χώρες χαμηλού φορολογικού συντελεστή.

• Αγορά πρώτων υλών έναντι ακριβών τιμών από εμπορικές εταιρείες του ομίλου που έχουν έδρα σε άλλες χώρες.

• Δανεισμός από μια εταιρεία του ομίλου σε άλλη, με το σύνολο των χρεωστικών τόκων της δανειζόμενης εταιρείας να εκπίπτει και τη δανείστρια να μη φορολογείται για το σχετικό έσοδο

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ REUTERS ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Πολλές πολυεθνικές εταιρείες μεταφέρουν τα κέρδη τους ανά χώρα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η συνολική φορολογική τους επιβάρυνση.

Αξιοσημείωτο είναι πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters (Οκτώβριος 2012) σχετικά με τη θυγατρική των Starbucks στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το εκτενές δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, η θυγατρική της συγκεκριμένης αλυσίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1998 μέχρι σήμερα έχει πληρώσει φόρο εισοδήματος μόλις 8,6 εκατ. στερλίνες. Κατά την τελευταία τριετία, μάλιστα, η θυγατρική εμφανίζεται ζημιογόνος, παρά το γεγονός ότι σημείωσε κύκλο εργασιών ύψους 1,2 δισ. λιρών.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μια άλλη γνωστή αλυσίδα, τα McDonald’s, είχε καταβάλει πολλαπλάσιους φόρους πάνω από 80 εκατομμύρια λίρες στο βρετανικό δημόσιο.

Το οξύμωρο, όπως αναφέρει το Reuters, είναι το γεγονός ότι το διάστημα δραστηριοποίησης της Starbucks στο Ηνωμένο Βασίλειο το management της μητρικής εταιρείας δήλωνε πως η δραστηριότητα είναι κερδοφόρος, πως είναι πολύ ικανοποιημένοι με αυτήν και πως είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Δηλαδή, από τη μία πλευρά, η μητρική, της οποίας οι μετοχές τελούν υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο, «έσταζε μέλι» για την πορεία της θυγατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο -δικαιολογώντας έτσι την απόδοση που είχαν οι μέτοχοι από τ

Keywords
Τυχαία Θέματα