“Η διάσωση της Κύπρου βουλιάζει την Ευρώπη στην κρίση” λέει η EBRD

12:34 8/4/2013 - Πηγή: BankWars

Εξασθένηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη λόγω του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου «βλέπει» ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), Γέρομιν Τσέτελμαγιερ.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, εκτίμησε ότι ένα νέο κύμα αβεβαιότητας σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί να αυξήσει

το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες και να πυροδοτήσει εκροές «μεγάλων» καταθέσεων σε χώρες με ασθενέστερες οικονομικά τράπεζες ή κράτη.

Προειδοποίησε δε ότι η διάσωση της Κύπρου μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων και ασθενέστερη ανάπτυξη σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

«Αυτές είναι πολύ σημαντικές και πολύ μεγάλες χώρες και επομένως, αν υπάρξει επιβράδυνση στην ανάπτυξη για το σύνολο της Ε.Ε., αυτό θα επηρεάσει σίγουρα τις 29 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τις οποίες δανείζει η EBRD», δήλωσε ο οικονομολόγος. «Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι και είναι περισσότερο στην κατεύθυνση της εξασθένησης της ανάπτυξης από ότι νομίζαμε», πρόσθεσε.

Η EBRD είχε προβλέψει τον Ιανουάριο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης θα αυξηθεί στο 3% φέτος από 2,6% το 2012. Θα επικαιροποιήσει την πρόβλεψη αυτή τον Μάιο. «Η τελευταία μας πρόβλεψη στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι θα υπήρχε ανάκαμψη του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να πούμε αν αυτή η υπόθεση δεν ισχύει πλέον μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο».

Αν και η ανησυχία των μεγάλων καταθετών μπορεί να είναι υπερβολική, είπεο κ. Τσέτελμαγιερ, η Ε.Ε. δεν τους καθησύχασε αρκετά ότι το σχέδιο που εφαρμόσθηκε στην Κύπρο πρόκειται για μία μοναδική λύση. «Αυτό δεν έχει αποσαφηνισθεί και σίγουρα θα βοηθούσε να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το θέμα αυτό από την Ε.Ε.», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα