Η δόση…. μείωσε την απαισιοδοξία των Ελλήνων

Σημαντική μείωση της απαισιοδοξίας των πολιτών σε ότι αφορά την πορεία των δημόσιων οικονομικών και της προσωπικής τους κατάστασης καταδεικνύει η έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, γεγονός που οφείλεται στην εκταμίευση της δόσης.

Η έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO,

έγινε το διάστημα μεταξύ 14 και 19 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ η μείωση τόσο στο ποσοστό απαισιοδοξίας είναι αρκετά πιθανό να σχετίζεται με την εκταμίευση της δόσης, ενώ μένει να αποδειχθεί εάν αυτό είναι συγκυριακό φαινόμενο ή τάση με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το ποσοστό απαισιοδοξίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, 7 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι σε ότι αφορά την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας μείωση κατά 10% από την προηγούμενη έρευνα, ενώ 2 στους 10 διατηρούν τόνους αισιοδοξίας και το υπόλοιπο 10% επέλεξε να μην συμμετάσχει. Σε αντίθεση με την προηγούμενη έρευνα, εδώ μειώθηκε τόσο το ποσοστό απαισιοδοξίας των πολιτών όσο και το ποσοστό αποχής, ενώ αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό αισιοδοξίας στα υψηλότερα ποσοστά που έχουν σημειωθεί από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας.

Σχετικά με τα προσωπικά τους οικονομικά, το 76% του συνόλου δήλωσαν απαισιόδοξοι – μειωμένο κατά 5% από το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης περιόδου -, ενώ το 17% των ερωτηθέντων δήλωσαν αισιόδοξοι σημειώνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αισιοδοξίας καθ’ όλη την διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας.

Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: «Για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζεται μία σημαντική βελτίωση του κλίματος στην αγορά και στην κοινωνία γενικότερα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να διατηρηθεί αυτό το κλίμα επιστροφής στην αισιοδοξία, που τώρα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα μας. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει δυναμικά στην υλοποίηση μέτρων που θα δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και βασίζεται στην αύξηση των φόρων και στη μείωση των εισοδημάτων και αποδεδειγμένα δεν απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα