Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα – Σύμμαχοι οι αγορές και η διεθνής συγκυρία – Το εσωτερικό «παιχνίδι» με τις…κουμπά-(ού)ρες

ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πρίν ένα ακριβώς χρόνο; Ποιά ήταν η προοπτική με τα μάτια των πολιτών, με τα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, με το απεργιακό κύμα, με την επιχειρηματική στασιμότητα, με το Χρηματιστήριο στο ναδίρ; Πέρασε ένας χρόνος από τον «μαύρο» Σεπτέμβρη του 2012.

ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΕΠΗΛΘΕ! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, “tα εμπόδια που υπήρχαν

για την ανταγωνιστική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχουν περιοριστεί. Δεν χρειαζόμαστε πια το συνεχές φούσκωμα της εγχώριας ζήτησης με μη βιώσιμο δανεισμό από το εξωτερικό.

Δεν χρειαζόμαστε εισοδήματα που δεν τα κερδίσαμε με διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή. Παραγωγή την οποία έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε με βάση τα σπουδαία συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Ο τουρισμός, οι εξαγωγές αγαθών, η υποκατάσταση εισαγωγών, η διαφαινόμενη αναζωπύρωση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων δείχνουν το δρόμο.

Τα εκατομμύρια νοικοκυριά και οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που υπέφεραν τα πάνδεινα στα προηγούμενα 4 χρόνια, έχουν τώρα αρχίσει να ελπίζουν και το σπουδαιότερο να δραστηριοποιούνται”.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΗΜΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ της χώρας και τη σταδιακή έξοδο από την ύφεση, είναι τα μηνύματα των αγορών. Η ζήτηση για τα ομόλογα του δημοσίου και τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα, η αύξηση του τζίρου και των τιμών στο Χρηματιστήριο. Ήδη οι εκτιμήσεις ήδη μιλούν για έναν θερμό Νοέμβριο, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβάθμισης από την Morgan Stanley, ενώ επίκειται και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα είναι κατά 5 κατηγορίες. Τα ομόλογα του ΟΤΕ λήξης 2015 ανέβηκαν στο 104, τα αντίστοιχα του 2018 βρίσκονται στο 109, ενώ τα ομόλογα της ΙΝΛΟΤ στο 106. Της ΕΤΕ λήξης 2016 είναι στο 90,44, ενώ πολύ καλές αποδόσεις έχουμε για τον Τιτάνα και την S&B. «Μήνυμα» και το δάνειο που εξασφάλισε στην ΔΕΗ ο γερμανικός οργανισμός ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων Εuler Ηermes. Δίχως να βγει καν στην αγορά, μια κοινοπραξία τραπεζών δάνεισαν την εταιρεία με επιτόκιο 5% για 15 χρόνια. Συμπέρασμα: Οι ξένοι επενδυτές έχουν ξεκινήσει να δανείζουν τις ελληνικές εταιρείες, πετώντας στα σκουπίδια τα σενάρια για το πολιτικό ρίσκο της χώρας.

ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ και η διεθνής συγκυρία. Στη Γερμανία, η νέα κυβέρνηση της πανίσχυρης Α.Μέρκελ, με την πιθανότατη συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών, ναι μεν δεν πρόκειται να οδηγήσει σε haircat 40% για να είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο, αλλά θεωρείται πολύ πιθανή μια νέα πολιτική, αντίστοιχου αποτελέσματος σε μακροπρόθεσμη βάση.

- Ένα έμμεσο haircut παράλληλα με νέο δάνειο 15 δις στα μέσα του 2014 για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Επιμήκυνση των δανείων, αντί για 10, για 25 χρόνια. Μείωση των επιτοκίων στο 2,5%.
Από αυτά τα δύο μέτρα η Ελλάδα σε βάθος χρόνου θα μείωνε το χρέος κατά 65 δισεκ. ευρώ. Μεταφορά από το ΤΧΣ στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης 25 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Άρα, μείωση του χρέους κατά 25 δις. Σύνολο, 90 δις.

Στα παραπάνω οδηγούν και μια σειρά ΣΥΜΒΟΛΙΚΏΝ «παρεμβάσεων» που έγιναν τελευταία και μετά τις γερμανικές εκλογές:

- Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ παραδέχθηκε σε συνέντευξή της στο CNN ότι υπήρξε καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να προλάβει να οχυρωθεί η ευρωζώνη και να μη μολυνθεί. Εν ολίγοις, η Ελλάδα θυσιάστηκε για να μην καταστραφεί η ευρωζώνη. Να σημειωθεί ότι σε έκθεσή του τον περασμένο Ιούνιο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας είχε στηριχθεί σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα από την άνοιξη του 2012. Στην ίδια έκθεση αναφερόταν ότι η ΕΕ δεν διέθετε τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

- ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Centre for European Policy Studies – CEPR) επισημαίνει ότι « ήρθε η ώρα να αναλάβει ο ευρωπαικός Βορράς τις ευθύνες του απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεινοπαθεί και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Η χώρα θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση του χρέους της. Υπαίτιες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά που αντί να στηρίζουν τις χώρες του Νότου να αναδιαρθρώσουν εγκαίρως το χρέος τους, ωθούν στα άκρα τις αντοχές τους, μέσω της διαρκούς επιβολής αυστηρών μέτρων λιτότητας.
Τώρα πλέον ήρθε η ώρα για τους πιστωτές της Ελλάδας να βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους. Τα άσχημα νέα για τους Γερμανούς ψηφοφόρους είναι αυτά που τεχνηέντως τους απέκρυψε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Καγκελάριος A. Merkel: Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη».

- ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ έναντι της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης και ειδικότερα έναντι της Ελλάδας υποστηρίζει, με κύριο άρθρο της, η εφημερίδα «New York Times». Η σύνταξη της εφημερίδας, με αφορμή την επανεκλογή της ‘Αγκελα Μέρκελ, αναφέρει ότι για να μπορέσει εκ νέου να ευημερήσει η Ευρώπη θα πρέπει η Γερμανία να τονώσει την κατανάλωση στο εσωτερικό της, να συμφωνήσει στη χαλάρωση των όρων διάσωσης για τις υπερχρεωμένες χώρες και να αποδεχθεί μια πιο ισχυρή τραπεζική ένωση.

«Η αναγέννηση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι, ωστόσο, ένα εύκολο έργο, όπως τονίζεται, προσθέτοντας ότι μολονότι η μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα και τις άλλες προβληματικές χώρες μοιάζει να έπιασε πάτο και τα ελλείμματα αρχίζουν να περιορίζονται, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας, άνω του 25%, στην Ελλάδα και στην Ισπανία, είναι καταστροφικοί. Δημιουργείται μια γενιά χωρίς μέλλον, οι κοινωνικές εντάσεις αυξάνονται, ενώ νεοφασιστικά κινήματα, όπως η ελληνική Χρυσή Αυγή, σκληραίνουν τον εξτρεμιστικό τους λόγο. Παρά τις ευθύνες των προβληματικών χωρών για την πρόκληση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, η σημερινή κακοδαιμονία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου οφείλεται κυρίως στα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν υπό την πίεση της ‘Αγκελα Μέρκελ,με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής στήριξης.Παρά τις πρώτες απογοητευτικές δηλώσεις της κας Μέρκελ ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική, ο τόνος που χρησιμοποιεί έναντι της λιτότητας μοιάζει να έχει αμβλυνθεί».

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ με βάση τα παραπάνω, στο εσωτερικό της χώρας γίνεται «παιχνίδι» με τις …κουμπά(ού)ρες. Εκείνοι που έχουν την ευθύνη για την ομαλή πορεία της χώρας (και φυσικά αυτοί δεν είναι οι κουμπουροφόροι και οι …ανησυ-ΧΟΥΝΤΕΣ πρώην λοκατζήδες), οφείλουν να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

Πρώτο: Η ανέχεια, η απελπισία, το αίσθημα αδικίας και η έλλειψη οράματος για το αύριο, οδηγούν τα απολιτικ άτομα της κοινωνίας στην ακροδεξιά.

Δεύτερο: Η τυφλή βία της ακροδεξιάς, ξυπνά τα αντανακλαστικά της ακροαριστεράς, η οποία απαντά στη βία, με βία.

Τρίτο: Αν δεν κοπούν με “μαχαίρι” από το νόμο και τη Δημοκρατική Πολιτεία τα πλοκάμια της βίας, το “χταπόδι” πνίγει τη Δημοκρατία και μία “εμφύλια” διαμάχη είναι προ των πυλών.

Τέταρτο: Επειδή στην ανατροπή της πορείας προς την ομαλότητα ‘ποντάρουν” πονηρά δυνάμεις της υπερχρεωμένης ελίτ επιχειρηματιών, προκειμένου να γλυτώσουν από χρέη και ποινικά αδικήματα τα οποία έχουν διαπράξει και απειλούνται από τη Δικαιοσύνη, η ακροδεξιά βία, ενισχύεται από αυτούς ποικιλοτρόπως.

Πέμπτο: Διαβάστε – θυμηθείτε πως οι δοσίλογοι της Κατοχής, χαμένοι για χαμένοι μετά την ήττα των Χιτλερικών, εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, όχι μόνο “ξέπλυναν” τις πομπές τους, αλλά ερχόμενοι “προς ενίσχυση” του νέου κράτους μετά τον εμφύλιο, πέτυχαν να κυριαρχήσουν σε πολλούς τομείς της πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Η κυβέρνηση και ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και σε καμία περίπτωση να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά και κομματικά. Αν το κάνουν, απλά ‘αύριο” δεν θα υφίστανται! Όσον αφορά την Ευρωπαική Ένωση που φέρεται σφόδρα δυσαραστημένη με την Ελλάδα για την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ας αναλογιστεί και τις δικές της ευθύνες για την έκρηξη του φαινομένου. Το σκληρό μνημόνιο, η αλαζωνία των πολιτικών της Ευρώπης και η βίαιη φτωχοποίηση των λαικών στρωμάτων στην Ελλάδα, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο και μαθηματικά επιβεβαιωμένο, ότι δε μπορεί να οδηγήσει σε τίποτα το καλύτερο…

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
ελλαδα, το στοιχημα, αγορες, new york times, alpha bank, new york, χρυση αυγη, alpha, morgan, οτε, ινλοτ, ετε, δεη, τραπεζες, εταιρεία, νέα, μερκελ, συμμετοχή, χρεος, haircut, δις, επιμηκυνση, εκλογες, cnn, αναδιαρθρωση, ΔΝΤ, european, york, times, κυπρος, οφείλεται, κας, ωρα, χρυση, αυγη, βομβα mall, μνημονιο, χρηματιστηριο, εφημεριδα δημοκρατια, απεργιες αυριο, eurobank alpha, alpha eurobank, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κομματα, χωρες, αυγη, γερμανια, δημοκρατια, εργαλεια, ετε, ηττα, ισπανια, κυπρου, ομολογα, πιεση, προγραμμα, σημερινη, υφεση, υψος, ωρα, alpha, cnn, αγορα, αυξηση, αρθρο, αναγεννηση, ανοιξη, απλα, αφορμη, γινει, γινεται, δανειο, δυνατοτητα, δηλωσεις, δις, δοσιλογοι, ευκολο, ευρω, εκθεση, εκρηξη, ελλειψη, επρεπε, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπαικη ενωση, ευρωπη, εφημεριδα, ζωης, ιδια, υπηρχαν, ινλοτ, κας, κυβερνηση, κυμα, λογο, μαθηματικα, ματια, μηνυματα, μειωση, ξυπνα, οφείλεται, πολιτεια, ρισκο, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, στα ακρα, τονος, τουρισμος, φυσικα, χρυση, χρονος, εξαγωγες, ελληνικα, ενωση, haircut, χωρα, η εφημεριδα, μοιαζει, morgan, πονηρα, york, european
Τυχαία Θέματα