“Η Ελλάδα θα τα καταφέρει”, αλλά…

Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει ακόμη τον κίνδυνο, αλλά είναι σε ένα αξιόπιστο μονοπάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα ξανά στο φως του ήλιου, τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στους New York Times, ο Dixon

τονίζει πως αν και η οικονομία θα βιώσει ένα φριχτό 2013, το επόμενο έτος θα είναι καλύτερο. Αλλά οι προοπτικές είναι εύθραυστες: θα μπορούσε να ξεσπάσει ξανά πολιτική κρίση, η φοροδιαφυγή είναι ευρεία και υπάρχει και το ρίσκο των εξωτερικών σοκ. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως ο πραγματικός κίνδυνος θα είναι εάν η κυπριακή κρίση επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η Λευκωσία εγκαταλείψει το ευρώ. Η μετάδοση στην Ελλάδα θα είναι δύσκολο να αποδεχθεί. «Οι προοπτικές για την Ελλάδα μοιάζουν πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια. Η χώρα πιθανώς θα τα καταφέρει».

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο Dixon σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «κάλλιο αργά παρά ποτέ» κι εκτιμά ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει μια ανάσα μόλις «πέσει χρήμα» στην αγορά.Αν η Αθήνα παραμείνει ενός προγράμματος, υπάρχουν καλές πιθανότητες η ευρωζώνη να συμφωνήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, μειώνοντας τα επιτόκια κι επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων.
Keywords
Τυχαία Θέματα