Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΝΤΡΙΓΚΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – Η ΔΙΩΞΗ ΨΥΧΑΡΗ ΚΑΙ Η ALPHA

Η σκληρή διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και καναλαρχών, φαίνεται ότι οδηγείται σε ακραίους δρόμους. Ξεφεύγει από τα θεσμικά όρια, στα οποία μπορεί -και πρέπει -να βρει τη λύση της, οδηγώντας σε νέα ισορροπία το “σύστημα” και φθάνει να απειλεί και τη λειτουργία θεσμών, όπως ο τραπεζικός….

…Η σημερινή είδηση, λέει ότι ο εκδότης των εφημερίδων ΝΕΑ, ΒΗΜΑ και μέτοχος του MEGA,

κ. Σταύρος Ψυχάρης, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, επειδή έλαβε προ ετών, προσωπικό δάνειο ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ από την Alpha Bank, προκειμένου να αγοράσει μετοχές του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη – ΔΟΛ…Για την ίδια υπόθεση, διώκονται και στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης της τράπεζας, καθώς κρίθηκε ότι το δάνειο δόθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις…

…Η δίωξη του διόλου συμπαθούς σε πολλούς – και πέραν της κυβέρνησης – κ.Ψυχάρη, είναι ένα θέμα που ο καθένας μπορεί να το κρίνει με τη δική του οπτική γωνία και το δικό του συστημα αξιών. Άλλωστε, δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που στην Ελλάδα ένας επώνυμος που παίζει ρόλο στα πράγματα, διώκεται από την (εκάστοτε) εξουσία, ώστε η τελευταία να έχει να λέει στο λαό της “εγώ, αυτόν τον έφαγα”. Και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά, που όταν ο …τροχός γυρίσει, ο πρώην…κατηγορούμενος ή και κατάδικος, “αποθεώνεται” ως …αντιστασιακός από το νέο κουβέρνο, τους παρατρεχάμενους και τον…σοφό λαό που ξεχνά πάντα πολύ γρήγορα…

…Η δίωξη όμως των στελεχών της τράπεζας, που τη δουλειά τους ξέρουν να κάνουν και που καμία …δόξα αντιστασιακού δεν διεκδικούν για το μέλλον, αποκτά άλλες διαστάσεις:

…Πρώτη διάσταση: Η τράπεζα, όταν ο κ.Ψυχάρης πήρε το δάνειο, ήταν ιδιωτική. Είχε μετόχους, είχε ελεγκτικούς μηχανισμούς, είχε την εποπτεία από την Τ.τ.Ε. Υπήρξε τότε, κάποια επίσημη καταγγελία από οιονδήποτε για το συγκεκριμένο δάνειο και …θάφτηκε; Όχι, είναι η απάντηση…

…Δεύτερη διάσταση: Τώρα, η τράπεζα, μετά τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις, όπως και οι άλλες συστημικές, έχει άλλους μετόχους, μεταξύ των οποίων και το δημόσιο. Πριν μάλιστα την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, το δημόσιο ήταν βασικός μέτοχος. Σωστά λοιπόν, εφόσον υπήρξαν καταγγελίες, η δικαιοσύνη τις έψαξε.Τι βρήκε όμως; Βρήκε ένα δάνειο μη εξυπηρετούμενο; Απάντηση: Όχι. Το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά. Τότε προς τι ο θόρυβος; Απάντηση: Η δικαιοσύνη έκρινε πως δεν υπήρξαν, όταν λήφθηκε το δάνειο από τον κ.Ψυχάρη, οι αναγκαίες εμπράγματες εξασφαλίσεις…

…Εδώ, είναι και η αρχή του παραλόγου!

…Να δεχθούμε, ότι ο αρμόδιος λειτουργός της δικαιοσύνης είναι ο καλύτερος τραπεζίτης; Να το δεχθούμε! Να δεχθούμε ότι ο αρμόδιος λειτουργός της δικαιοσύνης είναι άριστος γνώστης των μοντέλων παρακολούθησης των πιστωτικών κινδύνων και βάζει τα γυαλιά στους επιστήμονες που έφαγαν τα χρόνια τους να σπουδάζουν και να κάνουν πράξη αυτή τη δουλειά; Να το δεχθούμε! Να δεχθούμε ότι τα στελέχη αυτά είδαν…Ψυχάρης και έκαναν τα στραβά μάτια; Να το δεχθούμε και αυτό!…

…Τι δεν μπορούμε να δεχθούμε;

…Την ανίκητη, εν Ελλάδι, βλακεία!…

…Γιατί είναι βλακεία να κρίνω εγώ σήμερα στατικά, μία πράξη που έγινε πριν πολλά χρόνια, με άλλες συνθήκες αγοράς, με άλλες αξίες εμπράγματων εξασφαλίσεων, με άλλη χρηματιστηριακή αγορά, με άλλες χρηματοπιστωτικές “ευελιξίες” σε ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα…

…Γιατί είναι βλακεία, για παράδειγμα, να κρίνει σήμερα ένας δικαστής μία υπόθεση μοιχείας, που έγινε πριν την καταργησή της ως ποινικό αδίκημα το 1981…(Τότε ένοχοι, σήμερα αθώοι οι κατηγορούμενοι)

…Γιατί είναι βλακεία, για παράδειγμα, να γίνει σήμερα ένας σεισμός, να πέσει ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1950 με τους τότε κανόνες στατικής που επέβαλε ο νόμος και η δικαιοσύνη, να θέλει να στείλει στη φυλακή τους μηχανικούς, με την αιτιολογία ότι δεν εφάρμοσαν από τότε, τους κανόνες στατικής που επιβάλλονται για τα κτίρια σήμερα…

Άποψη: Αφήστε τις τράπεζες έξω από τις ίντριγκες τις πολιτικο-μιντιακές. Ελέγξτε τις όσο ο θεσμικός σας ρόλος το επιτρέπει. Ούτε ένα βήμα παραπέρα…

…Γιατί τράπεζα, σημαίνει “ΠΙΣΤΗ”. (Διόλου τυχαία, η Alpha Bank έφερε το όνομα “ΠΙΣΤΕΩΣ” διαχρονικά, οποιοσδήποτε και αν ήταν στην κυβέρνηση, οποιοσδήποτε και αν ήταν υπουργός, οποιοσδήποτε και αν ήταν ο μιντιάρχης που …αφού του το επέτρεπαν οι κυβερνώντες πολιτικοί, ανέβαζε και κατέβαζε τις κυβερνήσεις, ή διόριζε υπουργούς)…

…Αυτά που τα γνωρίζει όλη η Ελλάδα, καλό είναι να τα μάθουν, τόσο οι σημερινοί κυβερνώντες, όσο και οι αρμόδιοι δικαστές…

bankwars

Keywords
Τυχαία Θέματα