ΗΠΑ: «Δικτάτορα» αποκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Στην κατηγορία των «δικτατόρων» κατέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε χθες Τρίτη στην Καλιφόρνια σε δωρητές του κόμματός του, παρουσία δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο νωρίτερα φέτος με το κινεζικό αερόστατο, το οποίο η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό και έστειλε μαχητικό για να το καταρρίψει, ο κ. Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά: «Ο λόγος για τον οποίο ο Κινέζος πρόεδρος αναστατώθηκε τόσο όταν κατέρριψα το μπαλόνι γεμάτο κατασκοπευτικό

υλικό ήταν πως δεν γνώριζε ότι βρισκόταν εκεί».

«Αυτό φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους δικτάτορες, όταν δεν ξέρουν τι έγινε» συνέχισε, προσθέτοντας: «Όταν καταρρίφθηκε, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, μάλιστα διέψευσε ότι βρισκόταν εκεί… Και εξάλλου, σας διαβεβαιώνω, μην ανησυχείτε τόσο για την Κίνα… Η Κίνα έχει αληθινές οικονομικές δυσκολίες».

Αναφερόμενος πάντα στον Σι Τζινπίνγκ, ο Μπάιντεν είπε επίσης: «Είμαστε σε μια κατάσταση όπου θέλει να αποκατασταθεί εκ νέου μια σχέση».

Μια ημέρα μετά την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του από το Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε «καλή δουλειά», αλλά εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπάιντεν κάνει «τραβηγμένες» δηλώσεις σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, όπου συνήθως οι προσκεκλημένοι είναι λιγοστοί και οι κάμερες, τα μικρόφωνα και οι φωτογραφικές μηχανές δεν επιτρέπονται – αν και δημοσιογράφοι που είναι παρόντες μπορούν να ακούσουν τις εναρκτήριες δηλώσεις του προέδρου και να τις αναμεταδώσουν.

Τι απαντά το ΥΠΕΞ της Κίνας

«Σοβαρή παραβίαση της πολιτικής αξιοπρέπειας της Κίνας που ισοδυναμεί με δημόσια πολιτική πρόκληση» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μπάιντεν για τον Σι Τζινπίνγκ το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

«Η Κίνα εκφράζει τη σφοδρή δυσαρέσκειά της» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας: «Η παρατήρηση αυτή της αμερικανικής πλευράς είναι πραγματικά παράλογη, πολύ ανεύθυνη και δεν απηχεί την πραγματικότητα».

Keywords
Αναζητήσεις
ipa-diktatora-apokalese-o-tzo-bainten-ton-kinezo-proedro-si-tzinpingk.htm
Τυχαία Θέματα