Ισχυρή άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο -Ο S&P 500 πιάνει νέο ιστορικό ρεκόρ

Κέρδη στη Wall Street μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, κατά 3,2% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ετησίως τον Φεβρουάριο και κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, από 3,1% και 0,3% τον Ιανουάριο αντίστοιχα. Η άνοδος, αν και μικρή, αναμένεται να κάνει τη Fed να περιμένει έως το καλοκαίρι πριν προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

Ο

Dow Jones ενισχύθηκε 0,61%  στις 39.005 μονάδες, ο S&P 500  1,12% στις 5.175 μονάδες  και o Nasdaq  1,54% στις 16.265 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις του Τζέιμι Ντάιμον

Η πιθανότητα μιας αμερικανικής ύφεσης δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, δήλωσε ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon. Αλλά την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι η Federal Reserve θα πρέπει να περιμένει πριν μειώσει τα επιτόκια.

«Ο κόσμος υπολογίζει τις πιθανότητας της ομαλής προσγείωσης γύρω στο 70-80%», είπε μιλώντας στο συνέδριο Australian Financial Review Business Summit, σύμφωνα με το Bloomberg. «Εγώ πιστεύω ότι οι πιθανότητες μιας ομαλής προσγείωσης για τα επόμενα 1-2 χρόνια είναι οι μισές από αυτό. Το χειρότερο πιθανό σενάριο θα ήταν ο στασιμοπληθωρισμός».

Όπως σημείωσε ο Dimon, οι οικονομικοί δείκτες εμφανίζουν μία στρέβλωση εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην τους παίρνει τοις μετρητοίς. Για αυτό και η Fed θα πρέπει να περιμένει να έχει περισσότερη σαφήνεια πριν να αποφασίσει την μείωση των επιτοκίων.

«Μπορούν πάντα να μειώσουν γρήγορα και δραματικά. Η αξιοπιστία τους είναι αυτή που κάπως διακυβεύεται εδώ», είπε. «Η ανεργία στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλή αυτή τη στιγμή, οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται».

Έτσι, ενώ ο Dimon παραδέχθηκε ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή αυτή τη στιγμή, ο κίνδυνος της ύφεσης παραμένει.

Πρόκειται για ένα λιγότερο αισιόδοξο μήνυμα από τον κορυφαίο τραπεζίτη, ο οποίος εμφανιζόταν πρόσφατα αρκετά θετικός για τις προοπτικές των διεθνών αγορών. Και αυτό, αφότου το 2022 είχε προειδοποιήσει ότι ένας «τυφώνας» θα έπληττε την αμερικανική οικονομία.

—Το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,15% και το 2ετές  κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,60%.

Keywords
Αναζητήσεις
ischyri-anodos-sto-amerikaniko-chrimatistirio--o-sp-500--pianei-neo-istoriko-rekor.htm
Τυχαία Θέματα