Ισχυρή η Τρ. Κύπρου, δηλώνει ο Αναστασιάδης – Δεν χρειάζεται προστατευτισμό

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση της, η Τράπεζα Κύπρου είναι δυνατή (solide) και δεν χρειάζεται υπερβολικό προστατευτισμό, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch,
απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν υπάρχει κίνδυνος πανικού σε περίπτωση απελευθέρωσης της διακίνησης κεφαλαίων, με μαζικές αναλήψεις, ο κ. Αναστασιάδης αφού αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία λόγω των τραπεζικών περιορισμών σημείωσε ότι «αν και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος πανικού όταν βρισκόμαστε σε τραπεζική κρίση, εκτιμούμε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση της, η Τράπεζα Κύπρου είναι δυνατή (solide) και δεν χρειάζεται υπερβολικό προστατευτισμό». Υπογράμμισε ότι είναι η συνέχιση αυτών των μέτρων που διατηρεί την έλλειψη εμπιστοσύνης.

Με τίτλο: «Κύπρος ο Πρόεδρος ζητά την άρση του ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων» η εφημερίδα Le Figaro φιλοξενεί συνέντευξη που παραχώρησε χθες o Πρόεδρος στο δημοσιογράφο Fabrice Node-Langlois.

Σε ερώτηση αναφορικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ και αν υπάρχει κίνδυνος να γίνει το ίδιο και στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ανέφερε ότι είναι λυπηρό που η ελληνική Κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει τέτοια απόφαση υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει περισσότερο το θέμα γιατί δεν επιθυμεί την ανάμειξη σε θέματα που αφορούν φίλη Κυβέρνηση. Διευκρίνισε ότι τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί στην Κύπρο.

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν ενόχλησε η στάση της Γαλλίας που υποστήριξε το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Γαλλία όπως και οι υπόλοιπες χώρες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν το σχέδιο που συζητήθηκε μεταξύ το ΔΝΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτών από το Eurogroup που συζητούσαν το θέμα. Τόνισε επίσης ότι τώρα πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά και ότι η Κύπρος θα ανταποκριθεί πλήρως στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, χαιρέτησε την κοινή δήλωση Ολάντ – Μέρκελ και την αλλαγή αντίληψης που φαίνεται να υπάρχει σχετικά με την ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης και όχι μόνο λιτότητας.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Γενικό Διευθυντή της Τotal Christophe de Margerie, τόνισε ότι ελπίζει πως η γαλλική εταιρεία θα είναι παρούσα σε όλα τα στάδια εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και ότι θα ήταν λογικό να ενδιαφερθεί και για το εργοστάσιο υγροποίησης του φυσικού αερίου.

Τόνισε επίσης ότι η εξεύρεση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την Τουρκία να προχωρήσει στο δρόμο λύσης του Κυπριακού, επιτρέποντας και στους Τ/Κ συμπατριώτες μας να επωφεληθούν από το μερίδιό που τους αναλογεί, από αυτό τον πλούτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα