ΙΣΠΑΝΙΑ: Φράζουν το δρόμο στον Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση – Πολιτική αβεβαιότητα

Δύσκολο να βρεθεί κυβερνητική λύση στην Ισπανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν, ακόμα και την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σημερα ότι έλαβε καθαρή, δημοκρατική εντολή από τον ισπανικό λαό καθώς και ότι θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να σχηματίσει κυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου ηγείται κέρδισε τις εκλογές και θέλει να ξεκινήσει «διάλογο»

με τα υπόλοιπα κόμματα. Όπως είπε, πολλά άλλα κόμματα έχουν ιδέες παρόμοιες με εκείνες του PP.

Είναι σημαντικό η επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας να είναι σταθερή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συνέχισε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παρέχει και πολιτική σταθερότητα στις αγορές.
«Το Λαϊκό Κόμμα πιστεύει ότι έχει την ευθύνη και την εντολή για να ξεκινήσει διάλογο και να διερευνήσει τη βιωσιμότητα μιας σταθερής κυβέρνησης που θα μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα εντός και εκτός της Ισπανίας», είπε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου.

—–Το PSOE – Σοσιαλιστές, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει κάθε προσπάθεια του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, καθώς το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κατέλαβε μεν την πρώτη θέση, αλλά όχι την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

—–Από την πλευρά του ο ηγέτης του τρίτου κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι “Θα εργαστούμε για να ανακτήσει την έννοια της η φράση εθνική κυριαρχία στη χώρα μας”,

“Το μήνυμά μας προς την Ευρώπη είναι σαφές. Η εθνική κυριαρχία είναι η προτεραιότητα για εμάς σε ό,τι αφορά την οργάνωση του πολιτικού συστήματος. Η Ισπανία δεν είναι ποτέ πια στην περιφέρεια της Γερμανίας”, είπε ο Ιγκλέσιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.
—–Ο ηγέτης του κόμματος Ciudadanos (Πολίτες), Άλμπερτ Ριβέρα που κατέλαβε την τέταρτη θέση στις εκλογές επέμεινε σήμερα ότι το κόμμα θα μείνει στην αντιπολίτευση και δεν θα ενταχθεί στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο Άλμπερτ Ριβέρα κάλεσε τους Σοσιαλιστές (PSOE) να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αποφασίσουν εάν θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας με μικρότερα κόμματα της αριστεράς.

“Τώρα επαφίεται στους άλλους να κάνουν κίνηση”, είπε ο Ριβέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, επιμένοντας πως το κόμμα του θα προτιμούσε να απόσχει και να επιτρέψει στο PP να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, παρά να συμβάλει η Ισπανία να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.

Keywords
Τυχαία Θέματα