Ιταλία – Fitch: Λίγα πράγματα μπορεί να κάνει η εύθραυστη κυβέρνηση Λέττα

14:16 1/5/2013 - Πηγή: BankWars

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης είναι μεν θετικός για την Ιταλία, όμως η χώρα έχει πολύ περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο και η κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρή, ή να «κρατήσει» αρκετά, ώστε να παραδώσει τις δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να αυξήσει την ανάπτυξή της, σύμφωνα με την Fitch.

Η ευρεία βάση του συνασπισμού και οι μεγάλες πλειοψηφίες στις ψήφους εμπιστοσύνης και στα δυο σώματα του κοινοβουλίου, θα δώσουν τη δυνατότητα για επανέναρξη της προληπτικής λήψης αποφάσεων, μετά από

μια δίμηνη παύση. Βρίσκει στήριξη στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το κεντροδεξιό κόμμα του Λαού της Ελευθερίας και σε μέλη του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Όμως το γεγονός ότι η νέα αριστερο-δεξιά συμμαχία είναι τόσο εύθραυστη, περιορίζει την πιθανότητα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα έχει δεσμευτεί ότι η νέα κυβέρνηση θα μεταρρυθμίσει τον εκλογικό νόμο και θα λάβει μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ωστόσο οι μεγάλες διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να αποδειχθούν «άπιαστες».

Keywords
Τυχαία Θέματα