ΙΤΑΛΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Κίνδυνος ακυβερνησίας – Ανατροπή στη Γερουσία με Μπερλουσκόνι – Πλειοψηφία στη Βουλή για Μπερσάνι

[UPD] Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία. Ανατροπή της εικόνας των exit poll από τις προβολές με βάση το πρώτο δείγμα από τις πραγματικές ψήφους.

Οι προβολές δυο εταιριών μεταβάλλουν σημαντικά την εικόνα των ποσοστών των ιταλικών κομμάτων και συμμαχιών, σε ό,τι αφορά την γερουσία.

Βάσει των προβολών αυτών, που βασίζονται σε πραγματικές ψήφους (εταιρίες Tecne και Πιέπολι) η κεντροδεξιά συμμαχία φέρεται να εξασφαλίζει το 31,6% η κεντροαριστερή το 29,4%, το κίνημα Πέντε αστέρων του

Μπέπε Γκρίλο το 24,9% και η λίστα του Μάριο Μόντι το 9,6%.

Τα Instant Poll, βάσει τηλεφωνικών συνεντεύξεων, παρουσίαζαν αντιθέτως ουσιαστικό προβάδισμα της κεντροαριστεράς—τουλάχιστον τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, που όμως μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν αργότερα, όταν προχωρήσει η καταμέτρηση, εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς όπως ο Γκαετάνο Κουαλιαριελό και της κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού (κεντροαριστερά, συντηρητικοί, δυνάμεις προσκείμενες στον Μόντι) για να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Βάσει των στατιστικών προβολών, την κρίσιμη περιφέρεια της Λομβαρδίας φέρεται προς το παρόν ότι κερδίζει στην ψηφοφορία για την γερουσία η κεντροδεξιά.

Η ιταλική κεντροαριστερά διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως άλλαξαν τα δεδομένα στη Γερουσία, εκεί όπου πραγματικά δίνεται η μάχη, παραπέμποντας σε αμερικανικές εκλογές. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, πλέον βρίσκεται στα ύψη.

Η προσοχή είναι στραμμένη στις περιφέρειες-κλειδιά που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών -στη Λομβαρδία με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τη «μητέρα πατρίδα» του Μπερλουσκόνι), το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία. Το θρίλερ καλλιεργείται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού συστήματος, που σε αντίθεση με τη Βουλή στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας όχι σε εθνικό αλλά περιφερειακό επίπεδο.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Νικητή τον Λουίτζι Μπερζάνι με ποσοστό 34,5% δίνουν τα πρώτα exit polls της Sky -TG 24 για τις ιταλικές εκλογές.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 29% και ακολουθεί ο Πέπε Γκρίλο με 19%.

Ο συνασπισμός κεντρώων κομμάτων του Μάριο Μόντι συγκεντρώνει ποσοστό 9,5%.

Σύμφωνα με το exit poll της RAI για την Κάτω Βουλή η Κεντροαριστερά λαμβάνει 35% – 37% ο συνασπισμός Μπερλουσκόνι – Λέγκα του Βορρά 29% – 31%, το κίνημα πέντε αστέρων του Μπέπε Γκρίλο 19% και ο Κεντρώος συνασπισμός του Μόντι 9,5% .

H νίκη Μπερσάνι στην Λομβαρδία είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς σημαίνει ότι ενδεχομένως μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τον Μάριο Μόντι.

Ο Πέπε Γκρίλο δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, σε αντίθεση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που συγκέντρωσε ποσοστό-έκπληξη. Καλύτερα των εκτιμήσεων κινήθηκε και ο Μάριο Μόντι.

Στο 72,5% η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές, στα χαμηλότερα επίπεδα πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Τις «ψήφους διαμαρτυρίας» φοβούνται οι εκλογολόγοι καθώς η Ιταλία απειλείται με ακυβερνησία από το εκλογικό αποτέλεσμα, μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο reuters.

Η αγωνία διακατέχει τα κομματικά επιτελεία, αλλά και τα κέντρα εξουσίας στην Ε.Ε. με το ερώτημα να είναι αν θα έχει η Ιταλία μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία.

To τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το απόγευμα, ωστόσο, οι αγορές δεν συμμερίζονται την παραπάνω ανησυχία καθώς ο δείκτης FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου καταγράφει κέρδη 2,38% (16.617 μονάδες). Άνοδο σημειώνει και το ευρώ (στα 1.3293 δολάρια) καθώς και τα χρηματιστήρια Φρανκφούρτης και Παρισιού την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την προσέλευση των ψηφοφόρων, στις κάλπες προσήλθε χθες το 55,18% των ψηφοφόρων έναντι 62,55% που ήταν την αντίστοιχη ημέρα των προηγούμενων εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα