ΙΤΑΛΙΑ: Ο “σοφός γέρων” στην Προεδρία – Τζουλιάνο Αμάτο για Πρωθυπουργός – Η προδοσία διαλύει την Κεντροαριστερά

Το ιταλικό Κοινοβούλιο με 738 ψήφους σε σύνολο 1.007, είπε “ναι” στην επανεκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας του 87 χρονου Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

Οι επιλογές δεν ήταν πολλές, καθώς η μία ψηφοφορία μετά την άλλη οδηγούσε σε «μαύρο καπνό», με αποτέλεσμα να παρατείνεται η ανησυχία στην Ιταλία, η οποία παραμένει «ακυβέρνητη», έπειτα από την αδιέξοδη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Φεβρουαρίου.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ιταλός πρόεδρος τόνισε ότι «δέχθηκα με ευγνωμοσύνη την εμπιστοσύνη που εξέφρασε, σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, προς το πρόσωπό μου, η πλειοψηφία του κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με τον Ναπολιτάνο, «οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν «στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης της Ιταλίας, στην επίλυση των προβλημάτων των Ιταλών και την υπεράσπιση της διεθνούς εικόνας της χώρας».
ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΤΖΟΥΛΙΑΝΟ ΑΜΑΤΟ;

Ο Ναπολιτάνο θα έχει για μία ακόμα φορά τον ρόλο του «διαπραγματευτή» ανάμεσα στα κόμματα για να δοθεί ένα τέλος στο χάος που επικρατεί μετεκλογικά.
Ο Τζουλιάνο Αμάτο είναι ο πιθανότερος υποψήφιος να γίνει τώρα Πρωθυπουργός στην “ακυβέρνητη” Ιταλία.
Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να συγκροτηθεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, με την συμμετοχή της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και της μετριοπαθούς συμμαχίας του Μάριο Μόντι, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στην ομάδα οι δέκα «σοφοί», που είχε επιλέξει ο Ναπολιτάνο για να προτείνουν αναγκαίες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιδρούν έντονα στο σενάριο αυτό, καθώς υποστηρίζουν πως με αυτό τον τρόπο πραγματικός νικητής θα αναδειχθεί ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξαρχής επιθυμούσε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για τους «προδότες» του Δημοκρατικού Κόμματος PD, το οποίο θα αναζητήσει νέο αρχηγό, μετά την υποβολή παραίτησης από τον Μπερσάνι.

Ο ΑΜΑΤΟ

Ο Τζουλιάνο Αμάτο είναι σοσιαλιστής πρώην Πρωθυπουργός, καθηγητής του συνταγματικού δικαίου. Η άποψή του για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη συνοψίζεται σε παλαιότερη δήλωσή του: «Η μόνη λύση, για να μην πεθάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος, με την υπογραφή που συνθήκης που να θεσπίσει την γέννηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Keywords
Τυχαία Θέματα