Κ. Μητσοτάκης: «Εξαιρετικά ανησυχητικές οι διαχρονικές τάσεις του δημογραφικού στη χώρα μας»

Για εθνικό κίνδυνο σε πλήρη εξέλιξη έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση», αναφερόμενος στο δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας.

Επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόσφατα σήμανε ηχηρό συναγερμό για το δημογραφικό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, όπως είπε, πρόκειται για μια γέννηση ανά δύο θανάτους.

«Είναι ένα πρόβλημα που κλιμακώνεται εδώ και μισό αιώνα. Επαιξε ρόλο και η πανδημία, ωστόσο οι διαχρονικές τάσεις

είναι εξαιρετικά ανησυχητικές» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι λαός μας είναι από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη, ωστόσο το πρόβλημα απασχολεί όλη τη Δύση.

Όπως τόνισε επιπλέον, η πληθυσμιακή υποχώρηση δεν εκδηλώνεται ισομερώς στην επικράτεια αλλά έχει εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. «Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν μόνο εθνικές στρατηγικές, αλλά απαιτούνται και συγκεκριμένες τοπικές πρόνοιες» είπε.

«Η δημογραφική κατάρρευση καθίσταται ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, ενώ εστιάζοντας στις ρίζες του προβλήματος επεσήμανε ακόμη: «Σε όλο τον κόσμο βρισκόμαστε στο στάδιο της δεύτερης δημογραφικής μετάβασης: τα ζευγάρια κάνουν οικογένειες σε μεγαλύτερες ηλικίες, κάνουν όμως και λιγότερα παιδιά… Αλλάζει και το προσωπικό όραμα ευτυχίας των νέων ανθρώπων και το μοντέλο της σύγχρονης οικογένειας που είναι πιο απαιτητικό, αλλά και πιο απρόσιτο, καθώς συμπιέζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον με την ανασφάλεια να κυριαρχεί συχνά στην ψυχολογία πολλών νέων ανθρώπων».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στην ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ώστε η χώρα να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύταρρο της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια. Επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε επιλογές που μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτελέσμα, και ότι η αντιμετώπισή του συνιστά μία πολύχρονη και συχνά άνιση προσπάθεια και προϋποθέτει συμμάχους το κράτος και τις επιχειρήσεις, μέχρι τους ίδιους τους πολίτες.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα