Καμπάνα υποβάθμισης στη Μ.Βρετανία και από τον οίκο Fitch

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Μεγάλης Βρετανίας σε “ΑΑ” από “ΑΑ+” προχώρησε ο οίκος Fitch, ενώ υποβάθμισε και σε “ΑΑ” από “ΑΑ+” την αξιολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), με αρνητικό outlook.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στα

δημόσια οικονομικά και την πολιτική σταθερότητα της χώρας, ενώ εκτιμά ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα ανέλθει στο 91% του ΑΕΠ το 2017.

Η Fitch εκτιμά ότι η αβεβαιότητα της “επόμενης μέρας” από το δημοψήφισμα θα προκαλέσει μια απότομη επιβράδυνση της βραχυπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς οι επιχειρήσεις αναβάλουν τις επενδύσεις και εξετάζουν τις επικείμενες αλλαγές στο νομικό και κανονιστικό περιβάλλον.

Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας σε 1,6% το 2016 (από 1,9%), 0,9% το 2017 και 0,9% το 2018 (από 2,0% για κάθε χρονιά), με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της χώρας να υποχωρούν συνολικά κατά 2,3%, συγκριτικά με το σενάριο του “Bremain”.

Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη θα είναι επίσης πιθανότατα πιο αδύναμη λόγω των λιγότερο ευνοϊκών όρων για τις εξαγωγές προς την ΕΕ, τη χαμηλότερη μετανάστευση και τη συρρίκνωση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Η προσαρμογή της αξίας της στερλίνας και οι αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα