Κακουργηματική δίωξη κατά του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2009

Η εισαγγελία άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, για αλλοίωση του ελλείμματος του 2009, αλλά και σε δύο ακόμη στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειχναν φουσκωμένο έλλειμμα.

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, έπειτα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου, και δύο μελών της διοίκησης της υπηρεσίας για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημόσιου.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων Πεπονή και Μουζακίτη είχε αρχίσει μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, η οποία είχε κάνει λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009, ώστε να μπει η χώρα στο μνημόνιο.

Επίσης ασκήθηκε δίωξη κατά του προϊσταμένου διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μαρφέτα και της προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών Ευσταθία Ξενάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα