Κατάσχεση πλοίου που μετέφερε στη Λιβύη τεθωρακισμένα οχήματα – Μεταφέρθηκε στον Αλμυρό Βόλου

Στην κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης προχώρησε η επιχείρηση «IRINI», καθώς υπήρχαν υποψίες ότι παραβίαζε το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Συγκεκριμένα, στις 11 Οκτωβρίου η επιχείρηση «EUNAVFOR MED IRINI» έκανε επιθεώρηση στο εμπορικό πλοίο «MV MEERDIJK» στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης. Κατά την επιθεώρηση διαπιστώθηκε ότι το πλοίο μετέφερε στη

Λιβύη οχήματα τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

EU Operation #EUNAVFORMED #IRINI seized illegal cargo in breach of the UN #ArmsEmbargo on #Libya.
Dozens of vehicles modified for military use were discovered during an inspection of MV MEERDIJK.
Read more: https://t.co/hgymEFw2Td pic.twitter.com/7qs2YCh5cj

— Operation EUNAVFOR MED IRINI (@EUNAVFOR_MED) November 9, 2022

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η επιχείρηση «IRINI» προχωρά σε κατάσχεση, σε εφαρμογή της απόφασης 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSCR) σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τη σχετική  ανακοίνωση, τα οχήματα κατασχέθηκαν και το πλοίο εκτράπηκε σε ευρωπαϊκό λιμάνι για περαιτέρω επιθεώρηση. Μετά την επιθεώρηση από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, τα οχήματα μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν στην ξηρά. Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.com, το πλοίο αυτή την στιγμή βρίσκεται στον Αλμυρό Βόλου.

Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο του 2020 η επιχείρηση «IRINI» έχει κάνει 25 επιθεωρήσεις στη θάλασσα, σύμφωνα με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιτρέπουν την επιθεώρηση, την εκτροπή και την κατάσχεση του φορτίου όπλων και συναφούς υλικού όταν αυτό εντοπίζεται επί εμπορικού πλοίου με προορισμό τη Λιβύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα