Κέρδη στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

Με το δεξί μπαίνει στη νέα εβδομάδα το χρηματιστήριο της Αθήνας, καλωσορίζοντας τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ UniCredit και Alpha Bank για εξαγορά του ποσοστού 9% που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα. Επίσης, ώθηση στο επενδυτικό κλίμα έδωσε βέβαια και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας

της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο S&P.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στην προμετωπίδα των αγοραστικών κινήσεων, εμφανίζοντας κέρδη έως 3%. Όσον αφορά την Alpha Bank, βέβαια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, λόγω της πρότασης της ιταλικής UniCredit για την απόκτηση του 9% των μετοχών του ΤΧΣ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Mytilineos ενισχύεται κατά σχεδόν 1,5%, με τις ΔΕΗ – Aegean να διευρύνονται κατά τουλάχιστον 1%. Autohellas, Cenergy, Jumbo και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, επίσης, βρίσκονται σε θετικό έδαφος, ενώ Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή υποχωρούν ελαφρώς κατά 0,5%.

Ο Γενικός Δείκτης με άνοδο +1,03% στις 1.187 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.187,68 μονάδες και χαμηλό τις 1.179,43 μονάδες.

H αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 3,4 εκατ. τεμάχια  

Ο τραπεζικός δείκτης ίθεται σε θέση – οδηγού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +1,38% και τις 956 μονάδες.

Alpha Bank (εκτός διαπραγμάτευσης)Eurobank +1,63% 1,555 ευρώΕθνική Τράπεζα +2,27% 5,594 ευρώΠειραιώς +1,82% 2,904 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,82% και 2.908 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos διευρύνεται στο +1,1% και τα 36,2 ευρώ ενώ κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Aegean, Jumbo, Cenergy, Autohellas. Κοντά στο +1% καθορίζεται, επίσης, η άνοδος για τις Viohalco, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, Motor Oil και Σαράντης χάνουν περίπου 1%, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να περιορίζεται στο -0,5%.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,66% και 1.909 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει θετικά στο +1,5% και τα 4,6 ευρώ, ενώ κατά τουλάχιστον 1% ενισχύονται οι μετοχές των BriQ, Epsilon, Profile, Αλουμύλ, ΕΥΑΘ και Τεχνικής Ολυμπιακής. Αντίθετα, η μετοχή της Fourlis συρρικνώνεται κατά 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intralot, καθώς σήμερα λήγει η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης.

Συνολικά 56 μετοχές κινούνται ανοδικά, 17 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 80,7 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα